Поръчка

Вашата кошница
0 артикула

Продукти / Магазин

Продукти по азбучен ред

Търсене

Гръмотрън – Ononis hircina

Използваема част от билката – Корените от гръмотрън – Radix Ononidis.

Сем. Пеперудоцветни – Papilionaceae

podbel.jpgОписаниеГръмотрънът е разклонен храст, висок до 80 см. Развива късо, тъмнокафяво коренище и странични разклонени корени. долните и средните листа са триделни, а горните прости, снабдени с прилистници. Дяловете са овални, по края остро назъбени, от двете страни окосмени, лепкави, с неприятна миризма. Цветовете са събрани по 2 в пазвите на листата и образуват по върховете гъсти класовидни съцветия. Венчете е розово, неправилно, 2 пъти по-дълго от чашката. Плодът е боб с 2-4 семена. Цъфти от юни до юли.

Разпространение. Среща се по сухите песъчливи и тревисти места из цялата страна.

ДрогаКорените от гръмотрън – Radix Ononidis.

Корените на растението гръмотрън се събират преди цъфтежа (април-май) или след цъфтежа (август-октомври). Те се изваждат лесно след дъжд при теглене само на едно от разклоненията. Почистват се, измиват се и се сушат на слънце или в сушилня при температура до 50-60°С. Изсушените корени са сиво-кафяви отвън и бледожълти отвътре, със специфична миризма и блудкавопарлив вкус. Опаковат се в бали. Съхраняват се на сенчесто, проветриво и сухо място. Могат да съдържат влага не повече от 12%.

Химичен състав. Корените на гръмотръна съдържат около 0.2% етерично масло с неустановен състав, флавоновите гликозиди ононин, псевдоононин, онон и ононид (който има сладък вкус), дъбилни вещества, захароза, лимонена киселина, самонини, смолисти вещества и др.

Действие и приложение. Основното действие на гръмотръна е диуретично, потогонно и слабително. То се предписва на етеричното масло. Препаратите от гръмотрън намират приложение предимно при задържане на течности в организма – при сърдечна недостатъчност, бъбречни възпаления и отоци от всякакъв произход, затлъстяване. Имат добро действие при бъбречно каменна болест и жлъчнокаменна болест. Установено е, че понижават артериалнот налягане и увеличават амплитудата на сърдечните съкращения. Фармакологично е доказано, че водните и спиртните извлеци от гръмотръна намаляват проницаемостта и чупливостта на капилярите, което дава основание да се прилагат като кръвоспоращо средство при хемороиди, разширени вени и др.

Народната медицина пепоръчва корените от гръмотрън и за лечение на ревматизъм, кръвопикаене, безплодие, шипове и подагра.

Начин на употреба. Препоръчва се гръмотръна да се използва под формата на запарка с цел да се запази съдържанието на етерично масло. Две супени лъжици корени от гръмотрън е запарват с 400 мл. кипяща вода. Оставят се да киснат в продължение на 30 мин. след прецеждане от запарката се пие 3 пъти дневно по 70 - 120 мл. след хранене 10 дни поред. Лечението се прекъсва за 7 дни, след което отново се повтаря в продължение на 10 дни. Курсът на лечение с корени нагръмотрън може да трае месеци.