Поръчка

Вашата кошница
0 артикула

Продукти / Магазин

Продукти по азбучен ред

Търсене

Бъз (черен бъз) – Sambucus nigra

Използваема част от билката черен бъз – Цветовете, плодовете, корите и корените на черния бъз.

Сем. Бъзови – Caprifoliaceae

Описание. Черният бъз е храст или дръвче с разперени клони и бяла шуплеста сърцевина. Листата са нечисфтоперести с 2-3 чифта листчета, дълги до 20 см. Отделните листчета са яйцевидни или продълговати, заострени, гъсто назъбени. Цветовете на растението бъз са много дребни, жълтеникавобели, събрани във връхни, сложни щитосенникоподобни съцветия. Имат 5-зъбна чашка, жълтеникавобяло венче, което е съставнео от 5 сраснали в основата си широко притъпени венечни листчета. Тичинките са 5, с едри, жълти прашници.

Разпространение. Бъз се среща навсякъде по влажните места, из храсталаците, в горите и населените места. Из планините се намира на надморска височина до 1500 м.

Дрога.  Цветовете, плодовете, корите и корените на черния бъз – Flores, Fructus, cortex et Radix Sambuci.

Като дрога се събират цветовете и плодовете на растението. Рядко се използват корените и вътрешната кора на стъблото. Цветовете се берат в сухо и слънчево време преди пълното им разцъфтяване (май-юни). Сушат се веднага на сянка или в сушилня при температура до 40°С. Изсушените цветчета на черния бъз са жълто-бели с приятна миризма. След като изсъхнат, прекарват се през гъсто сито, през което преминават само цветчетата, а малките цветни дръжки остават непресети. Плодовете се събират след пълното им узряване (август – септември). Сушат се на сянка или в сушилня до 40°С. Изсушените плодове на черния бъз са черно-виолетови, валчести и набръчкани. Кората се обелва през пролетта, когато запоне движението на соковете, като се очиства от корковия слой. Суши се на сянка или в сушилня при температура до 45°С. Корените се изваждат през есента (октомври) или пролетта (април – май), измиват се, по-дебелите се нарязват и се сушат на сянка или в сушилня при температура до 40°С. Всички дроги се съхраняват на сухо и проветриво място. Допуска се да съдържат влага до 12%.

Химичен състав. Цветовете съдържат етерично масло, горичиво вещество, алкалоиди, флавоноиди, смоли, рутиноподобния гликозид елдрин, слузно вещество, танини, захар, холин, витамин С, органични киселини, гликозидни вещества с потогонно действие и др. Кората на растението бъз съдъжра етерично масло, фитостерин, валерианова киселина, холин, танини,смоли и др., а плодовете – гликозида самбунагрин, витамин С, самбуцин, самбуцианин, каротин, желязо, танини, ябълчена и винена киселина, аминокиселини, витамини от групата В и др.

Действие и приложение. Цветовете на черния бъз действат противовъзпалително, потогонно, секретолитично и отхрачващо при възпаление на дихателните пътища, просудни заболявания, бронхит, пневмония, туберкулозна кашлица. Проитвовъзпалителното действие на черния бъз се дължи на етеричното масло, отслабващо началната фаза на възпалението, и на рутина, който има противъвзпалително действие във фазата на ексудация, а така също намалява сенсибилизацията на организма и проницаемостта на съдовата стена.

Потогонното действие се осъществява чрез повишаване на чувствителността на центровете, регулиращи потоотделянето, а не пряко чез въздействие върху кожните потни жлези. Плодовете действат леко слабително, а листата на черния бъз – слабително и диуретично. Този ефект се дължи на съдържащите се в тях смолисти вещества. Дрогите от бъз се предписват и при стомашно-чревни и чернодробни заболявания, при възпаление на бъбреците и пикочния мехур, ревматизъм, подагра и др.

Народната медицина ги предписва и при повишено кръвно налягане, задух, трудно уриниране и кръвопикаене. Корените и корите на черния бъз се препоръчват като слабително средство и при затлъстяване, извлекът от листата – при ревматизъм, хемороиди (за бани), кожни заболявания, а плодовете – като усилващо средство и при невралгия.

Начин на употреба. Цветовете на черния бъз се прилагат под формата на запарка. Две чаени лъжички цвят от бъз се заливат с 250 мл. кипяща вода. Оставят се да киснат 15 – 30 мин. От прецедената запарка се приемат 1-3 чая дневно. При простудни заболявания чаят от бъз се приема горещ.