5 билки за подсилване на имунитета през вирусния сезон

Здравей, силен имунитет!

Болки в тялото, отпадналост, втрисане и запушен нос – все симптоми, които ни сигнализират, че организмът ни е отслабнал и има нужда от нашата грижа. В тази статия ще ти предложим 5 билки, които могат да ти помогнат през грипния сезон. Въпреки че чайовете и билките не са лекарства, те са чудесен вариант за възвръщане на естествените сили на организма ми и могат да ни помогнат бързо да си стъпим отново на краката.

! Ако симптомите ти не се подобряват или изпитваш затруднения с дишането, ускорен сърдечен ритъм, продължителна отпадналост или други сериозни проблеми, е необходимо да потърсиш медицинска помощ !

Нашите 5 билкови предложения в борбата с вирусите:

 

 1. Джинджифил: има антиоксидантни, антимикробни и противовъзпалителни свойства. Билката подпомага хидратацията на организма, намалява мускулната болка и се бори със симптомите на гърлобол и гадене.
 2. Чай бронхоалин: повлиява благоприятно при възпалителни процеси на лигавицата на бронхите, действа секретолитично и успокоява дразнещата кашлица. Няколко чаши на ден ще ти помогнат да се пребориш с неприятните секрети и гърлобола.
 3. Мащерка: съдържа етерични масла и леко горчиви съставки. Смята се, че те допринасят за нейните антисептични и имунно-поддържащи свойства. В традиционната медицина мащерката се използва за облекчаване на дихателните пътища, поради което е незаменима съставка в много сиропи за кашлица.
 4. Бъз: помага за облекчаване на секретите от носа и запушването на синусите. Използва се още в народната медицина за стимулиране на изпотяването при вирусни инфекции, както и за за поддържането на активна имунната система. Допълнително предимство на билката е, че вкусът ѝ е естествено сладък, така че идеална и за малки деца.
 5. Чай имуналин: подсилва имунната система и има индиректен благоприятен ефект върху целия организъм.

Чайовете в тази статия не са лекарствени продукти.

Чао стрес, здравей спокойствие (9 лесни начина за намаляване на стреса)

Стресът е нормална част от живота, но прекаленото му изживяване или неправилното му управление може да повлияе на психическото и физическото ви състояние. Всеки понякога се чувства стресиран. Стресът е естествена (а понякога и ползотворна) физиологична реакция, която ви помага да се справяте с предизвикателствата в заобикалящата ви среда. Но твърде големият стрес или хроничният такъв могат да навредят на здравето и щастието ви.

Според проучване от 2021 г. повече от 40% от хората в световен мащаб съобщават, че се чувстват притеснени или стресирани. Това може да се отрази негативно на здравето ви. Хроничният стрес е свързан с психологически и физически проблеми, вариращи от повишено кръвно налягане и метаболитен синдром до депресия и тревожност. За щастие, това е нещо, върху което имате известен контрол. Тези 9 практики и дейности могат да облекчат стреса и да повишат устойчивостта ви за справяне със стреса, когато той възникне.

 

 1. Практикувайте дълбоко дишане.

Използвайте дишането си, за да промените мисълта си. Когато се чувствате обременени от стрес, дълбокото дишане може биохимично да освободи стреса и напрежението. Доказано е, че само пет минути дълбоко дишане намаляват стреса и подобряват настроението ви.

Дихателните упражнения, като диафрагмено дишане и дишане с ускорено темпо, използват връзката между дишането и автономната нервна система. Чрез целенасочено дълбоко дишане излизате от състоянието на симпатиковата нервна система на превъзбуда (режим „борба или бягство“) и преминавате в състояние на парасимпатия (почивка и храносмилане).

 

 1. Следвайте медитация с ръководство.

Медитацията е практика, която включва успокояване на ума. Средностатистическият човек има повече от 6000 мисли всеки ден – нищо чудно, че се чувствате стресирани! Въпреки че никога не можете да „изключите“ ума си, медитацията има за цел да се доближи максимално до това. Съществуват различни стилове медитация, за които е специално доказано, че намаляват стреса, включително мантра медитация, йога нидра (или дълбока почивка без сън), осъзнатост и трансцендентална медитация.

 

 

3. Спортувайте.

Когато спортувате, тялото ви освобождава ендорфини, невротрансмитери и други полезни молекули (като мозъчния невротрофичен фактор). Според многобройни изследвания тези биохимични подобрители на настроението се борят ефективно със стреса. Освен химическите реакции, физическата активност предлага конструктивен изход за натрупаната енергия и напрежение, като ефективно отклонява вниманието ви от стресовите фактори.

 

 1. Прекарайте известно време сред природата.

Изследванията постоянно доказват възстановителното въздействие на природата върху човешката психика. Популярни практики като горските бани, заземяването и екотерапията могат да се възприемат като ненаучни, но има солидни доказателства в подкрепа на тяхната ефикасност за намаляване на стреса.

Прекарването на време сред природата може да намали нивата на кортизол (хормонът на стреса), да подобри настроението ви и да активира системата за почивка и храносмилане.

Не е необходимо да събувате обувките си или да прегръщате дърво, за да извлечете ползи. Само 10-минутна разходка в натурална среда може да намали стреса ви.

 

 1. Починете си (дремнете).

Лошият сън може да не е единствената причина за стреса, но със сигурност ще допринесе за него.  Нивата на кортизол и адреналин се повишават, а в резултат на това и стресът и тревожността ви.

Настройте таймера за 10 до 30-минутна дрямка – ако е по-дълго и може да се събудите с чувство на умора. Ако ви е трудно да поспите през деня, опитайте сеанс на дълбока почивка. По този начин получавате ползите от бързата дрямка, като същевременно оставате в будно състояние.

 

 1. Направете нещо забавно.

Дори ако списъкът ви със задачи изглежда безкраен, кратка почивка, за да направите нещо, което ви доставя удоволствие, може да ви помогне да се справите със стреса. Когато се чувствате стресирани, може да е изкушаващо да слушате тъжна музика и да гледате депресиращи филми. Но активните опити за промяна на тона към по-щастливи стимули могат да имат силен ефект върху нивата на стрес и цялостното ви настроение.

 

 1. Обърнете се към близък човек.

Стресът може да ви накара да се чувствате така, сякаш на раменете ви тежи целият свят. Облекчете товара си, като се обърнете към приятел или член на семейството. Независимо дали ще решите да споделите стреса си с тях, или не, самото прекарване на време с любим човек може да облекчи стреса. Всъщност проучванията показват, че добрата социална подкрепа повишава устойчивостта ви към стрес.

 

8. Научете нещо ново.

Може да ви се струва непродуктивно да добавяте още нещо, но научаването на нещо ново ви помага да развиете чувство за компетентност и самочувствие. Това може да ви помогне да реагирате по-добре на стресови ситуации в живота си. В психологията това се нарича „нагласа за растеж“. Нагласата за растеж може да ви направи по-устойчиви пред лицето на стресовите фактори и да промени начина, по който възприемате напрежението.

 

 

9. Насочете се към по-здравословни храни.

Ако сте склонни да посягате към чипса или сладоледа, когато сте стресирани, не сте сами – 27% от всички възрастни признават, че се хранят от стрес. Храната може да бъде разковничето за стресираните хора, особено храните с високо съдържание на захар и мазнини като пицата и сладоледа. За съжаление тези храни могат да имат обратен на очаквания ефект и вместо това да засилят стреса. Тези храни предизвикват бързи скокове и спадове на кръвната захар, което има ефект на доминото върху други хормони в тялото ви – като кортизола, хормона на стреса. Вместо това избирайте пълноценни храни, които не предизвикват внезапни скокове на инсулина. Това може да бъде например кафяв ориз вместо бял или овесени ядки за закуска вместо сладки зърнени закуски. Освен това е добре да избягвате кофеина и алкохола, които също могат да задействат хормоните на стреса.

Чао, мъчителна кашлица

През есента и зимата много хора са измъчвани от настинки. Особено неприятен симптом е кашлицата, тъй като се отразява на цялото тяло. При всички случаи препоръчваме да лекувате кашлицата, за да не стане хронична и да не доведе до вторични заболявания.

Важно средство за облекчаване на кашлицата е да се приемат много течности. С помощта на избрани билки може да се подпомогне възстановяването, като се освободят бронхите от заседналите секрети или се успокои раздразнената кашлица с помощта на слузни вещества. В зависимост от вида на кашлицата се използват различни билки. В тази статия ще ви покажа две изпитани рецепти: чай за отхрачване и смес за дразнеща кашлица. А изпитана рецепта за изчистване на бронхите е комбинацията по Петър Димков Бронхоалин.

Съставки на чай Бронхоалин:

Великденче
Подбел
Бъз
Борови връхчета
Слез
Полски хвощ
Гръцка коприва
Ирландски мъх
Сладък корен
Широколист живовляк

Чай за суха кашлица

Вторият етап на бронхиалната инфекция обикновено се характеризира със суха, дразнеща кашлица. Това може да бъде много мъчително, особено защото нарушава съня. Лигавиците са изсушени и трябва да се възстановят от възпалението. Можете също така да им помогнете, като пиете редовно течности. Следната смес успокоява горните дихателни пътища, тъй като използваните билки са богати на слузни вещества:

Съставки:

1 ч.л. живовляк
1 ч.л. слез
2 ч.л. медицинска ружа

Залейте сместа с 250 мл студена вода и я оставете да кисне в продължение на два часа. Пийте на малки глътки през целия ден, за да поддържате лигавиците овлажнени. Чаят може да се затопли леко, но никога не трябва да се вари, тъй като в противен случай нишестето от корена на медицинската ружа се утаява и се образува гелообразна маса.

Смес за отхрачващ чай

В началото на настинката горните дихателни пътища обикновено са силно запушени, което може значително да затрудни дишането. С чаени настойки от някои билки можете да втечните секрета, така че той да бъде по-лесно отстранен от ресничките на бронхиалната лигавица. Съветвам ви да използвате отхрачващи чайове през деня, но не и вечер, тъй като в противен случай секретите ще се натрупват, когато си легнете, и ще нарушават съня ви с пристъпи на кашлица.

Съставки:

Листа от мащерка
Цветове на иглика
Цветове от лопен
Цветове от лайка

Чаена смес от тези билки може ефективно да облекчи мъчителните симптоми на кашлицата. Тези лечебни билки помагат за възстановяването. Пийте по една чаша от този чай три-четири пъти дневно:

Сложете една чаена лъжичка от сместа в чаша и добавете една чаена лъжичка прясно счукан плод копър.
Залейте с около 200 мл гореща вода.
Покрийте и оставете да кисне в продължение на десет минути.
След това прецедете през сито и се наслаждавайте на топлината на чая, за да отпуснете дихателните пътища.

Чайовете за кашлица могат да се пият и в допълнение към лекарствата, тъй като подпомагат техния ефект.

Кой чай за кашлица ви е помогнал най-добре? Откривали ли сте други смеси за себе си? Тогава не се колебайте да ги споделите с нас в коментар по-долу!

Чао, настинки. Здравей, целогодишно здраве!

През студените месеци настинките са често срещано явление. Симтомите: първо се чувстваме малко уморени, после гърлото ни започва да ни приболва, а през нощта често не можем да спим добре заради кашлица, температура и/или запушен нос. До болка познато нали? Няма съмнение, че когато сме наистина болни не можем да си спестим разходката до личния лекар. Но при леки настинки с кашлица, хрема и болки в гърлото домашните средства за укрепване на организма също могат да свършат чудесна работа.

Ние от Билкови продукти Алин сме синтезирали 9 съвета които могат да помогнат при настинка и дори са полезни като вид превенция.

1.Чай от шипка при настинка с кашлица

Шипката е билка, богата на витамин С и известна с имуностимулиращо си действие. Поради тази причина чаят от шипки винаги е бил смятан за ефикасно средство при простуда. Препоръчваме да подсладите шипковия чай с малко мед, за по-добър ефект при дразнеща кашлица.

2. Парна баня с лайка при запушен нос

Цветовете на лайката имат противовъзпалително и отхрачващо действие и са особено полезни, когато се използват като парна баня при запушен нос. За целта залейте 3 с.л. лайка или пакетчета чай с 1 литър вода и вдишвайте парата в продължение на 10-15 минути.

3. Гаргара с чай от градински чай срещу възпалено гърло

Градинският чай е изпитано домашно средство за лечение на възпалено гърло, тъй като има противовъзпалително и дезинфекциращо действие. Сварете една чаша градински чай и го оставете да се кисне покрит в продължение на 10 минути. Изчакайте чая на изстине до достигане на стайна температура и гаргарете 2-3 дневно..

4. Билкови инхалации 

Инхалациите имат благоприятен ефект при настинка, тъй като парата овлажнява дихателните пътища и спомага отпушването им. Вдишването позволява на активните съставки в чая да се абсорбират от организма и да успокоят възпалените лигавици. Чайовете от мента, мащерка, градински чай и невен имат отхрачващо действие. Черният и зеленият чай помагат срещу умората и изтощението.

5. Потенето като лек

Лечението с потене помага на тялото да се пребори с микробите. Билковата смес от липов цвят, лайка и бъз е особено подходяща за тази цел, тъй като има потогонно действие. Препоръчваме ви да подсладите билковата смес или чаят с мед, да изпиете две-три чаши и се сгушите под топлите завивки.

6. Чай от живовляк при кашлица

Кашлицата не бива да се потиска, тъй като тя помага да се изхвърли натрупаната слуз от дихателните пътища. За целта препоръчваме чай от живовляк или някоя от нашите билкови комбинации за свободно дишане (виж Бронхоалин и Астмалин). Можете също така да си приготвите домашен сироп за кашлица от живовляк (виж рецепта).

7. Прием на течности

Още нашата прабаба е знаела, че чаят помага при настинка. Сгряващите билкови чайове са особено полезни. Пиенето на достатъчно течности също помага за втечняване на слузта в лигавицата, синусите и бронхите. Това улеснява прочистването на дихателните пътища и освобождаването от микроби.

8. Почивка

Както се казва: сънят е най-доброто лекарство. Особено когато сте настинали, достатъчният сън може да бъде буквално лечебен! Във връзка с това можете да изпробвате нашия вечерен чай, който успокоява организма и го подготвя за сън.

9. Чист въздух

Дори и да искате да се скриете, когато сте настинали, не бива да се лишавате от свеж въздух. Редовно проветрявайте стаите, тъй като бактериите и вирусите се чувстват особено добре в затоплени помещения. Ако сте настинали, но нямате температура, можете дори да направите кратка разходка на чист въздух.

 

Природата е най-добрият ни здравен съюзник. Особено ако е толкова полезно, колкото чаша чай или приятна парна баня. Предлагаме Ви да изпробвате нашите съвети дори ако се чувствате добре и да наблюдавате положителният ефект върху тялото си!

Брашно от шипка (рецепта)

Червените плодове на шипката са известни с богатото си съдържание на витамин С. Но знаете ли също, че това количество е много по-високо, отколкото в лимоните? Шипките са истински витаминни бомби и съдържат високи количества витамин А, В, Е, К и Р.

Тъй като плодовете не се нагряват по време на процеса на сушене, витамините и минералите се запазват и могат да се използват през цялата година като здравословна алтернатива на синтетичните хранителни добавки.

Приготвяне на брашно от шипка

Шипките могат да се събират от септември до зимата. Ако ги берете преди първата слана, препоръчваме да ги поставите във фризера за около 48 часа. Това увеличава съдържанието на захар в плода и му придава лека сладост.

За да приготвите брашното, следвайте описаните по-долу стъпки:

 1. Разрежете шипките по дължина и отстранете семената, цветовете и дръжките.
 2. Измийте разрязаните наполовина плодове, за да отстраните косъмчетата.
 3. Разстелете суровата маса върху кърпа и я оставете да изсъхне за 48 часа.
 4. Смелете изсушените шипки с мощен блендер или ръчен пасатор.
 5. Пресипете готовото брашно в буркан с винт. Не забравяйте да го етикетирате и да го пазите от светлина. Когато брашното е добре изсушен, можете да го съхранявате и използвате до следващия сезон.

Можете да добавите брашното към салати, мюсли или десерти, или да го използвате в напитки и смутита. Никога обаче не бива да се нагрява, тъй като витамините са много чувствителни на топлина и бързо се губят.

Съвет: Не изхвърляйте семената на шипките, можете да ги изсушите и да ги използвате като здравословен чай от семена!  Ако сте изпуснали сезона за бране на шипки, винаги може да използвате готовите изсушени плодове на АЛИН, които са подходящи за приготвянето на брашно, както и на вкусни и полезн чайове.

 

13 диви билки, които можете да събирате и през зимата

Обикновено не свързваме зимата с разходки в гората, с пресни растения или салати с диви билки.

При няколко последователни по-топли дни през зимата, има за щастие много диви билки, които могат да се събират. Но дори и в по-студените зими винаги има възможност да намерите малко прясна зеленина. Много диви растения са истински сървайвъри и им трябват само няколко слънчеви дни, за да поникнат отново. Дори няколко дни слана и лека снежна покривка не им влияят и щом стане малко по-топло, веднага покълват.

Дивите растения имат много по-висока концентрация на витамини, минерали и фитохимикали, отколкото култивираните. Затова използвайте тази възможност и подарете на тялото си допълнителна порция жизненоважни вещества.

С малко късмет и набито око можете да бъдете сигурни, че ще откриете някои от по-долу изброените растения.

1. Маргаритката цъфти целогодишно и протяга нежната си глава към слънцето веднага щом снежната покривка стане по-тънка. Тя е богата на витамин С, магнезий, желязо и други жизненоважни вещества и е идеална като декорация на много ястия.

2. Самобайката пълзи ниско над земята и ще я откриете дори през зимата. Освен, че е вкусна, може и да помогне при настинки и продължителни заболявания.

3. Омайничето обича богатите на хранителни вещества, влажни почви. Младите листа могат да се използват в салата, докато ситно нарязаните по-стари обогатяват зеленчуковите ястия с билков аромат. Можете също да ги използвате изсушени като подправка.

4. Копривата расте бързо през пролетта и лесно се налага над други светлолюбиви растения. Дори при мека зима често се срещат млади издънки и могат да се използват за вкусна супа. Те са пълни с витамини, желязо и протеини и са истинска благодат за здравето.

Прочетете тук за лечебните свойства на копривата

5. Не е нужно да търсите четирилистни детелината за късмет, трилистните са също толкова подходящи като добавка за салата или към банички от коприва.

6. Глухарчето също е едно от устойчивите растения и се опитва да развие нови листа през меките зими. Тази година видях няколко жълти цветя дори през декември. Листата са особено богати на витамин С и провитамин А.

Прочетете тук за лечебните свойства на глухарчето

7. Малките, закръглени листа на кръглолистното ленивче могат да останат незабелязани, но особено през зимата те могат да обогатят менюто ви. Те са богати на калий и осигуряват силициев диоксид, танини и слузни вещества. Можете да използвате леко киселите на вкус листа в салати, извара и билково масло, или да ги изсушите като подправка.

8. Пресният киселец покълва в слънчеви дни нови листа, които можете да използвате както в кухнята, така и за лечебни цели. Придава на салатите и супите приятен, свеж вкус. Той е богат на витамини и минерали, които са особено подходящи за пролетно пречистване.

9. Няколко нежни листа от живовляк също могат да бъдат намерени през студените месеци. Мекият им вкус ги прави идеалното допълнение към салати. Ако намерите по-големи количества, можете да го използвате и за приготвяне на вкусна супа. Запарката от горещ чай с листа от живовляк е идеална при настинки, а слузестите вещества облекчава болката при кашлица.

Прочетете тук за лечебните свойства на живоляка

10. Врабчовите чревца, е растение, което въпреки нелицеприятното си име е изключително полезно. То бързо се разпространява върху незащитена почва и я предпазва от ерозия. През по-студените месеци също се среща тук-таме и може да се събира. Ако го намерите, определено трябва да наберете малко за готвене или чай, защото растението е много богато на витамини А, В и С и осигурява много повече желязо, калий, калций и магнезий, отколкото повечето култивирани зеленчуци. Също така облекчава кашлица, белодробни заболявания и ревматични проблеми.

11. Както по ливадите, така и в гората най-вероятно ще се натъкнете на различни видове еньовче, с които можете да приготвите лековита отвара дори и през зимата.

Прочетете тук за лечебните свойства на еньовчето

12. Младите листа ливадна горва са идеални като добавка за салата или в билково масло. Чаят от билката стимулира черния дроб и жлъчката, укрепва имунната система и може да помогне при хронични ставни заболявания и кожни проблеми.

13. Лъжичината, наричана още чеснова трева, е прекрасна билка, която, както подсказва името, има лек вкус на чесън. Младите листа и стебла е най-добре да се консумират сурови, тъй като вкусът им се губи при термична обработка. Растението има кръвоспиращо, диуретично, отхрачващо действие и може да бъде повлияе благоприятно на различни респираторни заболявания.

Имайте предвид, че растенията не само се намират по-трудно през зимата, но и по-трудно се разпознават поради липсата на цветове и други отличителни белези. Ако се съмнявате дали сте разпознали билката правилно, в никакъв случай не я консумирайте.