Борови връхчета (turiones pini)

Приложение в народната медицина

Народната медицина препоръчва използването на борови връхчета при възпаления на дихателните пътища, кашлица, хроничен бронхит и бронхиална астма. Боровите връхчета намират приложение още при възпаление на пикочните пътища,  жлъчния мехур и при камъни в бъбреците. При ревматизъм и кожни обриви се препоръчва външна употреба.

Доказано действие

Kommission E препоръчва боровите връхчета при възпаления (катари) на дихателните пътища. При външна употреба помага за отпускане на мускулни спазми и при ревматизъм.

Начин на приготвяне

Съществуват различни начини на приготвяне и употреба на Боровите връхчета. При остри катари на горните дихателни пътища се правят инхалации, като 20 гр. се поставя в 250 мл. вряща вода. За вътрешна употреба се приготвя отвара от 100 гр. борови връхчета и 2,5 л. вода, която се вари, докато течността остане 0,5 л. Изстиналата и прецедена отвара се подслажда по желание с мед  и се пие по 150 мл. 3 пъти дневно. При ревматизъм и кожни заболявания се правят бани с отвара от 500 гр. билка, варена в продължение на 30 мин с 5 л вода и прибавена към водата за вана.

Активни вещества

Боровите връхчета съдържат етерични масла, смоли, флавоноиди и горчиви вещества.

За растението

Белият бор е вечнозелено иглолистно дърво, което достига височина до 40 м. Цъфти между април и май, а семената узряват чак в края на следващата година, при което люспите на шишарките се разделят и ги освобождават. Берат се младите връхчета на клонките на ниските дървета преди цъфтеж.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.


  • Kommission E - Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM)
    (Комисия E- научна комисия за изследване на билкови лечебни средства на германския федерален институт за лекарства и медицински продукти)