Брашно от шипка (рецепта)

Брашно от шипка (рецепта)

Червените плодове на шипката са известни с богатото си съдържание на витамин С. Но знаете ли също, че това количество е много по-високо, отколкото в лимоните? Шипките са истински витаминни бомби и съдържат високи количества витамин А, В, Е, К и Р.

Тъй като плодовете не се нагряват по време на процеса на сушене, витамините и минералите се запазват и могат да се използват през цялата година като здравословна алтернатива на синтетичните хранителни добавки.

Приготвяне на брашно от шипка

Шипките могат да се събират от септември до зимата. Ако ги берете преди първата слана, препоръчваме да ги поставите във фризера за около 48 часа. Това увеличава съдържанието на захар в плода и му придава лека сладост.

За да приготвите брашното, следвайте описаните по-долу стъпки:

  1. Разрежете шипките по дължина и отстранете семената, цветовете и дръжките.
  2. Измийте разрязаните наполовина плодове, за да отстраните косъмчетата.
  3. Разстелете суровата маса върху кърпа и я оставете да изсъхне за 48 часа.
  4. Смелете изсушените шипки с мощен блендер или ръчен пасатор.
  5. Пресипете готовото брашно в буркан с винт. Не забравяйте да го етикетирате и да го пазите от светлина. Когато брашното е добре изсушен, можете да го съхранявате и използвате до следващия сезон.

Можете да добавите брашното към салати, мюсли или десерти, или да го използвате в напитки и смутита. Никога обаче не бива да се нагрява, тъй като витамините са много чувствителни на топлина и бързо се губят.

Съвет: Не изхвърляйте семената на шипките, можете да ги изсушите и да ги използвате като здравословен чай от семена!  Ако сте изпуснали сезона за бране на шипки, винаги може да използвате готовите изсушени плодове на АЛИН, които са подходящи за приготвянето на брашно, както и на вкусни и полезн чайове.