Бяла бреза лист (folia betulae)

Приложение в народната медицина

Листата от бяла бреза имат силно отводняващо (пикочогонно и потогонно), антибактериално и общоукрепващо действие. Прилагат се при отоци от различен произход. Брезата се използва също при подагра, атеросклероза, камъни в бъбреците и пикочния мехур, жлъчни възпаление, стомашно-чревни и сърдечни заболявания, кожни болести, ишиас и ревматизъм. При ревматизъм се правят лапи на болното място със смачкани пресни листа.

Доказано действие

В лабораторни експерименти е установено, че билката има отводняващо и пречистващо действие на пикочните пътища, дължащо се на високото съдържание на флавоноиди, витамин С и етерични масла в листата. Те се препоръчват при възпаления на пикочните пътища и при камъни в бъбреците (HMPC; ESCOP), както и при ревматични болки (Kommission E).

Начин на приготвяне

Приготвя се запарка от 4 ч. л. сухи стрити листа в 500 мл. вряла вода, която се изпива за 1 ден. Преди приеманеотварата трябва леко да се алкализира, тъй като има висока киселинност- за целта се прибавя малко сода за хляб.

Активни вещества

флавоноиди (1,5-3%), витамин С, етерични масла, полифеноли.

За растението

Брезата е устойчиво на студ и суша дърво, което бързо достига височина до 30 м. Като лек се използват младите листа, тъй като имат по-високо съдържание на активни вещества.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.


  • Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) of the European Medicines Agency (EMA)
    (Комитет по растителни лекарствени продукти на eвропейската агенция по лекарствата)
  • European Scientific Cooperative on Phytotherapy (ESCOP)
    (Европейска научна кооперация по фитотерапия)
  • Kommission E - Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM)
    (Комисия E- научна комисия за изследване на билкови лечебни средства на германския федерален институт за лекарства и медицински продукти)