Чао, подут корем! Хранителни и билкови препоръки за справяне с подуването

Чао, подут корем! Хранителни и билкови препоръки за справяне с подуването

Подуването на корема е един от най-често срещаните симптоми, свързани с храносмилателната система и има много потенциални причинители. Определянето на корена е особено важно за овладяването на симптомите. Ето и няколко от по-често срещаните причини:

 1. Излишък на газ:
 • газът, който консумираме, най-вече от погълнатия въздух,
 • газът, произвеждан от чревните микроорганизми
 1. Трудно смилаеми храни:

Храни, които се разграждат по-трудно или не се усвояват добре като боб или леща, могат да насърчат дискомфорта, особено ако бързо увеличим консумацията им. Други източници, които могат да предизвикат дискомфорт, са кофеинът, пикантните, по-мазните храни, алкохолът, захарта и изкуствените подсладители.

 1. Запек:

Запекът може да доведе до повишаване на налягането в корема. По този начин се стимулира увеличаването на газовете, тъй като бактериите имат повече време да ферментират храните и това блокира способността ни за ефективно изчистване на газовете.

 1. Стрес и хормони:

Стресът може да повлияе на функционирането на храносмилателната ни система, което само по себе си влияе на стомашно-чревната флора чрез т.нар. ос черва-мозък.  Например в отговор на стреса тялото ни често отклонява енергията си от храносмилането, за да даде приоритет на други функции на организма (виж също точка 7).

 1. Натрупване на течности:

Излишъкът на вода в организма влошава симптомите на подуване на корема. Един пример в тази връзка са бавно усвояващите се въглехидрати, които при недостиг на течности в организма, могат да увеличат количеството вода в тънките черва и да предизвикат дискомфорт. Диета с високо съдържание на сол също може да причини задържане на вода.

 1. Здравословни състояния:

Kато синдром на раздразненото дебело черво - забавено разграждане на храната, непоносимост към храни или бактериален свръхрастеж са свързани с подуване на корема. Лекарствата също често имат странични ефекти, които понякога включват нежелани храносмилателни симптоми.

 1. Психосоматика

Възможно е виновникът за болките и подуването в корема всъщност да мозъкът. Ето един интересен факт: умът ни е свързан с червата чрез блуждаещия нерв, най-дългия черепен нерв в тялото. Също така, по-голямата част от производството на серотонин, невротрансмитер, който играе важна роля за настроението, се осъществява в храносмилателния тракт. Така че, когато преживяваме нещо – вълнение, стрес, тревожност, влюбване и др. (което се случва в мозъка ни), то може да комуникира с червата и обратния процес също е валиден. Разбирането на тази връзка е още едно доказателство, че грижата за душата е грижа и за тялото ни.

Внимание

Ако се появи някой от по-долу посочените симптоми, е важно да се консултирате с лекар или медицинско лице, преди да предприемете последващи мерки.

- Повръщане.
- Затруднено преглъщане.
- Непреднамерена загуба на тегло.
- Наличие на кръв в изпражненията.
- Продължителни промени в движението на червата.
- Нарушена представа за тялото или негативна връзка с храната.

3 хранителни препоръки при подут корем

 

 1. Постепенно въвеждане на фибри в хранителния режим

Фибрите подхранват нашите чревни бактерии и помагат изхождането, което може да облекчи подуването на корема, особено при запек. Твърде бързото им добавяне обаче може да влоши симптомите и да доведе до подуване на корема, излишни газове и дори стомашни болки. Както е казал мъдрият народ: “Бързата работа, срам за майстора“.

 1. Хидратация

Водата е особено полезна, когато се наслаждаваш на богати на фибри храни, за да избегнеш дехидратация и дискомфорт. Установено е, че 1.5 – 2.0 литра течности дневно с храни, богати на фибри, насърчават движението на червата при хора с хроничен запек. Някои признаци, че не си набавяш достатъчно течности, включват чувство на жажда, усещане за суха кожа или устни, както и по-тъмен цвят на урината.

 1. Умерено разпределяне на храната през деня

Големите и тежки ястия могат да насърчат стомашно-чревния дискомфорт. Разпределянето на храната на по-малки порции, от друга страна ще ти осигури известно облекчение.

5 билкови препоръки при подут корем

 

 1. Джинджифил

Джинджифилът е мощно противовъзпалително средство. Чаят от джинджифил е силно средство за подпомагане на храносмилането, което облекчава симптоми като газове, подуване на корема, болки в стомаха и запек. Известно е, че билката съдържа съединение, наречено гингерол, което научно облекчава стомашно-чревния тракт. Бонус точки: помага и при гадене.

 1. Мента

Винаги, когато ме болеше стомахът като дете, баба ми казваше да смуча мента. Не съм сигурна доколко захарта е помогнала на стомашните ми проблеми, но има какво да се каже за ментата и нейните свойства при стомашни неразположения. Доказано е, че маслото от мента, съдържащо се в билката, ефективно намалява стомашните болки, подуването на корема, и газовете*.

 1. Копър

Копърът е проучван заради безбройните си ползи за здравето. Специално що се отнася до стомашно-чревния тракт, той помага за изхвърлянето на газовете от червата и също така засилва производството на жлъчка**. Повече жлъчка означава, че тялото е в състояние да разгражда по-добре мазнините - особено млечните продукти, които са един от най-големите виновници за подутия стомах.

 1. Лайка

Може би най-добре познавате този чай заради успокоителните му свойствата. Също така изследвания сочат, че екстрактът от лайка има потенциала да предпазва от диария и стомашни язви благодарение на противовъзпалителните си свойства***. Една чаша лайка на ден и посещението при гастроентеролога ще бъде предотвратено.

 1. Корен от глухарче

Чаят от глухарче е естествен диуретик, затова има благотворно действие при отслабване като способства функциите на отделителната система. Въпреки че никой не обича ежечасовото спринтиране до тоалетната, това допълнително отделяне на вода може да помогне за облекчаването на подутия корем. Билката е отдавна известна в народната медицина за успокояване на възпаления на телесно ниво и на тревожността на психическо****.


*Alammar N, Wang L, Saberi B, et al. The impact of peppermint oil on the irritable bowel syndrome: a meta-analysis of the pooled clinical data. BMC Complement Altern Med. 2019;19:21.

**Portincasa P, Bonfrate L, de Bari O, Lembo A, Ballou S. Irritable bowel syndrome and diet. Gastroenterol Rep (Oxf). 2017;5(1):11-19.

***Srivastava JK, Shankar E, Gupta S. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Mol Med Report. 2010;3(6):895-901.

****Wirngo FE, Lambert MN, Jeppesen PB. The physiological effects of dandelion (Taraxacum officinale) in type 2 diabetes. Rev Diabet Stud. 2016;13(2-3):113-131.