Чао, възпаление! Здравей, здраво тяло!

Чао, възпаление! Здравей, здраво тяло!

Какво представлява възпалението?

Възпалението е защитен механизъм на организма, който ни предпазва от вътрешни и външни “вредители”, предизвикващи болести и увреждания. То често се разделя на два вида: остро и хронично. Острото възпаление се активира, когато организмът ни усеща опасност, например инфекция, и се опитва да се пребори с нея за кратък период от време. Симтомите, които може да изпитаме през това време са болка, зачервяване, подуване и/или температура. По този начин организмът насърчава оздравяването. Хроничното възпаление е реакция от по-ниска степен за по-дълъг период от време, която често е свързана с околната среда, избора на хранителен режим, стреса и цялостното ни здравословно състояние. То обаче може да бъде вредно и да увеличи риска от редица заболявания, като диабет, рак, артрит, Алцхаймер, бъбречни и сърдечни заболявания.

Разбира се, имайки представа за тези процеси, можем да подпомогнем организма в борбата с вредителите като приемаме повече храни и напитки с противовъзпалителни свойства.

Важни понятия

Когато горим за противовъзпалителни свойства на отделни хранителни групи или билки е важно да имаме представа за следните понятия:

Свободни радикали: нестабилни химични вещества, които могат да се натрупват и да причиняват увреждания с течение на времето. Антиоксидантите могат да помогнат за стабилизирането на свободните радикали.

Антиоксиданти: компоненти, естествено съдържащи се в растителните храни, които предпазват тялото ни от увреждане. Примери за това са витамините А, С, Е, минералът селен и растителни съединения, наречени фитохимикали.

Фитохимикали: известни също като фитонутриенти или растителни химикали, са естествени съединения, открити в растителните храни, които имат противовъзпалителни свойства. Флавоноидите са важни представители на тази група, особено известни със своя противовъзпалителен потенциал.

Храни с противовъзпалителни свойства

Препоръчаме т.нар. цветно хранене, които включва сезонните плодове и зеленчуци. Защо? Защото тези храни са богати на антиоксиданти, флавоноиди и полезни фибри. Също храните с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, като някои риби, семена и ядки, спомагат за намаляване на вредното възпаление.

Горските плодове, например като ягоди, боровинки, малини и къпини, съдържат антиоксиданти, наречени антоцианини. Тези съединения имат силно противовъзпалително действие. Освен това те са богати на фибри, витамини и минерали, които допълнително подсилват организма.

Броколите са зеленчуци извести както със своите изключителни хранителни свойства. Освен това те са богати на сулфорафан - антиоксидант, който намалява възпалението, като понижава нивата на цитокините и ядрения фактор каппа В, които са молекули, стимулиращи възпалението в организма.

Други плодове и зеленчуци, богати на флавоноидни съединения, са ябълките, авокадото, зелето и разбира се - зеленолистните зеленчуци. Други три забележителни противовъзпалителни източника са чесънът, лукът и джинджифилът.

За съжаление, има и много храни, които подсилват вредните процеси на възпаление в организма. Примери за такива храни са рафинираните въглехидрати (бял хляб, бял ориз, бисквити и т.н.), преработените или т.нар. бързи храни, всичко пържено, преработените меса (бекон, шунка, хот догс и т.н.) и трансмазнините. Въпреки това, консумацията им в малки количества е абсолютно нормална. Все пак идеята не е да махаме всички удоволствия, а само да добавяме повече вкусни и полезни опции към менюто.

Билки и чайове с противовъзпалителни свойства

Вероятно си чул/а, че зеленият чай е една от най-здравословните напитки. Приемът на зелен чай е свързан с намален риск от сърдечни заболявания, рак, болест на Алцхаймер, затлъстяване и много други. Многобройните му ползи се дължат на неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, особено на вещество, наречено епигалокатехин-3-галат (EGCG).

Чаят от шипка се използва като билково лекарство от повече от 2000 години, тъй като плодовете на билката са пълни с антиоксиданти, включително бета-каротин и витамини С и Е. Билката е богата също на фенолни съединения, които са мощни противовъзпалителни антиоксиданти, предпазващи клетките от увреждане.

Подобно на шипките, копривата е пълна с противовъзпалителни фенолни съединения. Едно от най-известните предимства на чая от коприва, дължащо се отново на противовъзпалителните му качества, е регулирането на менструалния цикъл и разбира се - по-малкото болка по време на самия цикъл.

Други билки, които напоследък станаха по-известни с противовъзпалителните си ползи, са карамфил, риган, розмарин, куркума и мащерка.

Дори в малки количества тези чайове и храни ще ти помогнат да се чувстваш по-енергизиран/а и в баланс с тялото си, така че препоръчваме с 2 ръце да вкараш възможно повече от тези полезни и вкусни препоръки в менюто си.