Червено подъбиче стрък (herba teucrii)

Приложение в народната медицина

Според народната медицина червеното подъбиче действа благоприятно на храносмилателната система, поради което се прилага при остър и хроничен гастрит, газове, чревни и бъбречни спазми и диария. Използва се също за лечение на хемороиди заради неговото адстрингентно (стягащо) действие.

Начин на приготвяне

2 с. л. червено подъбиче се варят в 500 мл. кипяща вода за 5 мин. Отварата се оставя да престои 30 мин., след което се прецежда. Препоръчително е да се приема 3 пъти дневно по 100 мл. преди хранене.

Активни вещества

Етерично масло (което съдържа бета-пинен, линалол), танини, горчиви вещества (фурандитерпенови лактони), полифеноли, флавоноиди и сапонини.

За растението

Червеното подъбиче е многогодишно тревисто растение, което цъфти между април и юни и се среща в Южна и Средна Европа. У нас то е разпространено навсякъде, предимно – из горски поляни, тревисти места и храсталаци до 1500-2000 м надморска височина. Цъфти между май и септември, когато е и най-благоприятният период за събирането на билката.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.