Дилянка / Валериана корен (rhizoma valerianae)

Приложение в народната медицина

Дилянката/валериана действа успокоително,  помага при безсъние и нервна възбуда, психическа преумора, неврози, нервно сърцебиене. Според народната медицина дилянката има уравновесяващ ефект, като при възбудено състояние засилва задръжните процеси на главния мозък, а при умора мобилизира нервната система.

Доказано действие

В клинични тестове е доказано успокоителното действие на дилянката/валериана при безсъние, освен това намалява времето за заспиване. В едно проучване от 2007 е установено, че ефектът не настъпва веднага, а в някои случаи след дни.Европейските комисии по билколечение препоръчват дилянката при стрес, проблеми със съня и нервната система (HMPC; ESCOP; Kommission E).

Начин на приготвяне

2 ч. л. корени от дилянка се запарват с 200 мл. вряла вода. Отварата се оставя да кисне в продължение на 1 час, след което се прецежда.

Внимание

Не се препоръчва приемът на дилянка през деня или при шофиране, заради сънотворния ефект.

До момента няма достатъчно данни за прием на гръмотрън от бременни и деца под 12 години, поради което не се препоръчва.

Препоръчани комбинации

мента, глог, маточина, хмел

Активни вещества

Установено е, че ефектът на дилянката/валериана не се предизвиква от единичните вещества, а от съвкупността и комбинацията им в билката.

За растението

Дилянката/валериана е многогодишно тревисто растение с късо коренище, използвано като билка. Достига надземна височина между 50 и 100 см. и цъфти между юли и септември с многобройни бели и розови цветове.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.


  • Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) of the European Medicines Agency (EMA)
    (Комитет по растителни лекарствени продукти на eвропейската агенция по лекарствата)
  • European Scientific Cooperative on Phytotherapy (ESCOP)
    (Европейска научна кооперация по фитотерапия)
  • Kommission E - Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM)
    (Комисия E- научна комисия за изследване на билкови лечебни средства на германския федерален институт за лекарства и медицински продукти)