Дребноцветна върбовка (herba epilobi parviflori)

Приложение в народната медицина

Дребноцветната върбовка се препоръчва от народната медицина при заболявания на простатата (например при увеличаване или като спомагателно средство при рак), а също и при проблеми с пикочния мехур, пикочните пътища и бъбреците. Традиционно се прилага при хроничен цистит. Също се препоръчва при стомашно-чревни разстройства като дизентерия и диария. Външно се използва като успокояващо, почистващо и лечебно средство при леки изгаряния, обриви, язви и други кожни раздразнения.

Доказано действие

Експериментално доказано е антибактериалното действие на билката, както и че потиска разпространението и развитието  на ешерихия коли. HMPC препоръчва използването на дребноцветна върбовка, като традиционно средство с дългогодишна употреба, при лечение на проблеми на пикочните пътища и простатата.

Начин на приготвяне

2 с. л. дребноцветна върбовка се запарват в 400 мл. вряла вода. Отварата се оставя да кисне 2 часа, след което се прецежда. Препоръчително е да се приема по 100 мл. 4 пъти дневно преди хранене.

Активни вещества

Дребноцветната върбовка е богата на флавоноиди, най-вече гликозиди в концентрация около 1,5%.

За растението

Дребноцветната върбовка e тревисто растение, достигащо височина до 100 см, цъфти с малки назъбени цветчета в розово-бяло между юли и октомври. Растението е разпространено по цялото северно полукълбо и у нас се среща често по пасища и поляни.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.


  • Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) of the European Medicines Agency (EMA)
    (Комитет по растителни лекарствени продукти на eвропейската агенция по лекарствата)