Гингер / Магарешки бодил (flores onopordi)

Приложение в народната медицина

Гингерът има тонизиращо и възбуждащо дуействие, дължащо се на високото съдържание на полизахарида инулин в цветовете. Освен за потентност, се препоръчва и при проблеми с простата. В народната медицина се предписва като помощно средство против кашлица, задух и слабо сърце. Външно може да се прилага при  хемороиди, кожни обриви и лишеи.

Начин на приготвяне

2-3 с. л. гингер се варят в продължение на 10 мин. в 500 мл. кипяща вода. Полученият извлек се оставя да изстине, прецежда се и се пие по 4 пъти на ден след хранене.

Препоръчани комбинации

Глухарче (при чернодробни проблеми), Бабини зъби (потентност)

Активни вещества

Листата съдържат сапонини, горчивия сесквитерпенов лактон аркциопикрин и следи от алкалоиди, а цветните кошнички съдържат инулин.

За растението

Магарешкият бодил е двугодишно тревисто растение, което достига височина до 2 метра. Често се бърка с белия трън. Гингерът цъфти между юни и септември с големи лилави цветове, това е и времето, когато се събира като билка. Среща се често из цялата страна на височина до 1600 м. Расте по сухи, тревисти места и поляни, а също и като плевел между посевите.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.