Глог цвят и лист (flores crataegi cum folia)

Приложение в народната медицина

Глогът се използва при лечение на сърдечно-съдови заболявания като например леки форми на хипертония (високо кръвно), сърдечна невроза, гръдна жаба. Освен това се прилага като подкрепящо природно средство при атеросклероза, безсъние и нервна възбуда, повишена функция на щитовидната жлеза и др.

Доказано действие

Действието на глога е доказано в множество експерименти, както в лабораторна среда, така и върху хора. В едно швейцарско изследване с 143-ма пациенти със сърдечна недостатъчност е установено благоприятното действие на глога срещу заболяването. Европейските комисии HMPC и ЕSCOP признават лечебното свойства на глога и препоръчват прилагането му при сърдечни проблеми, тъй като  засилва функцията на сърцето, подобрява кръвоснабдяването и оросяването и успокоява нервите  (HMPC; ESCOP; Kommission E).

Начин на приготвяне

1 с. л. гингер се запарва в 250 мл. вряла вода. Оставя се да кисне 2 часа, след което се прецежда. Препоръчително е да се приема по 1 чаша 3 пъти дневно.

Активни вещества

Листата и цветовете на глога съдържат флавоноиди, които са и главните активни вещества на билката. Освен тях се съдържат левкоцианидинбиозид, катехини, кафеена и хлорогенова киселина, тритерпенови сапонини, олеанолова, урзолова киселина и кратеголова киселина, ацетилхолин, холин и триметиламин.

За растението

Глогът е бодлив храст с височина до 4 м. Цъфти с бели цветове между май и юни, когато се събира като билка. Среща се в цялата страна на височина докъм 1500 м  в гористи местности.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.


  • Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) of the European Medicines Agency (EMA)
    (Комитет по растителни лекарствени продукти на eвропейската агенция по лекарствата)
  • European Scientific Cooperative on Phytotherapy (ESCOP)
    (Европейска научна кооперация по фитотерапия)
  • Kommission E - Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM)
    (Комисия E- научна комисия за изследване на билкови лечебни средства на германския федерален институт за лекарства и медицински продукти)