Глухарче корени и стръкове (radix taraxaci & herba taraxaci)

Приложение в народната медицина

Билката глухарче засилва функцията на черния дроб, жлъчния мехур и бъбреците, поради което се употребява при чернодробни възпаления, заболявания на жлъчния мехур, жлъчни камъни, жълтеница, непълно усвояване на мазнините и като диуретично средство при възпаление и камъни в бъбреците и пикочния мехур. Стимулира обмяната на веществата. Прилага се и като противоглистно средство.

Доказано действие

Препоръчва се използването на глухарче за възстановяване функциите на черния дроб и жлъчния мехур, проблеми  с храносмилането, газове и липса на апетит (HMPC; ESCOP; Kommission E).

Начин на приготвяне

1 с. л. глухарче се запарва в 500 мл. вряла вода. Оставя се да кисне 10 мин., след което се прецежда. Препоръчително е да се приема по 100 мл. 4 пъти дневно.

Препоръчани комбинации

Царевична коса (като диуретик), овчарска торбичка, лайка цвят, пача трева. За отслабване може да се комбинира с гръмотрън корен, зърнастец, сладник (сладък корен), плод от кориандър и майчин лист.

Активни вещества

тритерпени, стероли, каучукови вещества, гликозиди, инулин, фенолни киселини, каротеноиди, флавоноиди, провитамин А и др.

За растението

Глухарчето е многогодишно тревисто растение с дебел корен, което достига височина над земята до 50 см. Разпространено е из цялата страна и расте по поляни, пасища и  край пътеки като бурен. Като билка се събира в периода между април и август.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.


  • Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) of the European Medicines Agency (EMA)
    (Комитет по растителни лекарствени продукти на eвропейската агенция по лекарствата)
  • European Scientific Cooperative on Phytotherapy (ESCOP)
    (Европейска научна кооперация по фитотерапия)
  • Kommission E - Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM)
    (Комисия E- научна комисия за изследване на билкови лечебни средства на германския федерален институт за лекарства и медицински продукти)