Градински чай / Салвия (folia salviae)

Приложение в народната медицина

Градинският чай/салвия се употребява при болки в гърлото, ларингит, трахеобронхит и кашлица. Освен това билката успокоява болки в стомаха и действа благоприятно при възпаление на червата, язва, диария, чернодробни и жлъчни заболявания. Външно се прилага под формата на компреси за лечение на гнойни рани, а като разтвор за бани – при кожни обриви. Под формата на гаргара се препоръчва при ангина, зъбобол и възпаление на устната лигавица.

Доказано действие

Градинският чай/салвия притежава силно антибактериално действие, дължащо се на етеричните масла, които съдържа. При вътрешно приложение има доказано позитивно действие при леки храносмилателно проблеми, като киселини и газове, освен това регулира усиленото потене. При външно приложение под формата на гаргара дезинфекцира и помага при възпаления на устната кухина, венците и гърлото (HMPC; ESCOP; Kommission E).

Начин на приготвяне

Отвара: 1 с. л. градински чай/салвия се запарва в 250 мл. вряла вода. Оставя се да кисне 10 мин., след което се прецежда.

За гаргара: 1 с. л. градински чай/салвия се запарва в 500 мл. вряла вода. Оставя се да кисне 10 мин., след което се прецежда.

Активни вещества

етерично масло (1-2,5%), богато на цинеол, борнеол, туйон, камфор, танини и тритерпенови киселини.

За растението

Градинският чай е двугодишно или многогодишно (полу-)храстовидно растение, достигащо височина до 60-80 см. Цъфти между юни и юли, а като билка за лечебни цели се събира от май до ноември. Градинският чай се среща диворастящ в по-топлите части на страната.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.