Хмел шишарки (strobuli lupuli)

Приложение в народната медицина

Народната медицина използва хмела за успокояване на нервите и при проблеми със съня поради успокоителното му действие. Смята се още, че билката притежава антибактериално, диуретично и естрогенно действие. Използва се при липса на апетит като стимулант, както и при проблеми с храносмилането. За вътрешен прием под формата на отвара се препоръчва при възпаление на жлъчните пътища и жлъчния мехур, а за външно приложение, под формата на намазка – при артритни и ревматични болки.

Доказано действие

HMPC определя хмела като средство на традиционната медицина. ESCOP и Kommission E препоръчват използването му при безпокойство, тревожност и нарушения на съня. Експериментално доказано е, че екстрактът от хмел има седативно и антиепилептично действие. Свойствата му се определят до голяма степен от съдържанието на 1-метил-3-бутен-2ол, изграден хумулон и луполон. В зависимост от дозата на прием  се наблюдават или успокоителни, хипнотични (в големи дози) или антиконвулсивни и хипотермични свойства на билката (малки дози).

Начин на приготвяне

2 с. л. хмел се запарват с 400 мл. вряла вода и се оставят да престоят 15 мин., след което отварата се прецежда. Препоръчително е да се приема 3 пъти дневно по 120 мл. преди хранене.

Внимание

Не се препоръчва приемът на хмел при шофиране, заради неговите успокоителни/сънотворни свойства. До момента няма достатъчно данни за прием на хмел от бременни, кърмещи и деца под 12 години, поради което не се препоръчва.

Препоръчани комбинации

мента, глог, жълт кантарион

Препоръчани комбинации

Дилянка (валериана)

Активни вещества

Хмелът съдържа подобни на смола вещества, наричани в пивоварството „смола от хмел“. Tова са пренилирани производни на флороглуцинол, главно хумулон и лупулон, както и техните производни – известни със свойството си да активират или инхибират подвижността. Билката съдържа още етерично масло (0,3-1%), състоящо се главно от моно и сесквитерпени.

За растението

Хмелът е многогодишно тревисто растение, което се среща из цяла Европа. Произходът на билката се корени в Южна Германия и Чехия. У нас тя се намира на места до 1000 м надморска височина – предимно близо до реки, потоци или сред широколистни гори.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.