Камшик (herba agrimoniae)

Приложение в народната медицина

Камшикът се цени в народната медицина заради запичащо си действие при диария. Освен това се ползва като жлъчегонно средство при чернодробни заболявания, камъни в жлъчния мехур и др. Неговото отводняващо и предизвикващо изпотяване действие се цени при простуда, отоци, бъбречни заболявания и др. Външно, под формата вана, камшикът се използва  при хемороиди и за промивка на гнойни рани. Особено се препоръчва за гаргара при кървящи венци, възпаление на гърлото и ларингит.

Доказано действие

Водният извлек от камшик показва в лабораторна среда изразено потискащо действие срещу вируса на херпес, а алкохолните извлеци потискат развитието на стафилококи и стрептококи. Европейските комисии, изследвали билката, препоръчват използването ѝ като стягащо средство при диария. Под формата на гаргара – за дезинфекция на устната-кухина и носоглътката (HMPC; ESCOP; Kommission E).

Начин на приготвяне

3-4 с. л. камшик се запарват в 500 мл. вряла вода. Отварата се оставя се да кисне докато изстине. Препоръчително е да се консумира в рамките на 1-2 дни.

Препоръчани комбинации

При стомашно-чревни заболявания: бяла бреза, еньовче, глухарче; лайка (противовъзпалително действие)

Активни вещества

дъбилни вещата от катехинов тип около 5%, етерично масло, горчиви вещества, флавоноиди, витамин К и др.

За растението

Камшикът е многогодишно тревисто растение, което цъфти между юни и август с множество малки, жълти цветове разпределени по дължината на стъблото.  Времето за бране на билката  е между юни и август преди или по време на цъфтенето.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.


  • Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) of the European Medicines Agency (EMA)
    (Комитет по растителни лекарствени продукти на eвропейската агенция по лекарствата)
  • European Scientific Cooperative on Phytotherapy (ESCOP)
    (Европейска научна кооперация по фитотерапия)
  • Kommission E - Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM)
    (Комисия E- научна комисия за изследване на билкови лечебни средства на германския федерален институт за лекарства и медицински продукти)