Кориандър плод (fructus coriandri)

Приложение в народната медицина

Кориандърът има благоприятно действие  при болки и газове в стомаха и червата. Препоръчва се при гастрит с намалена киселинност, спастичен колит, метеоризъм (газове), а също и при диспепсии. Използва се  за засилване на лактацията при кърмачки.

Начин на приготвяне

2 ч. л. счукани плодове/семена на кориандър се запарват в 200 мл. вряла вода. Отварата се оставя да кисне 1 час, след което се прецежда. Препоръчително е да се приема по 30-180 мл. 3 пъти дневно преди хранене.

Препоръчани комбинации

копър плод (за засилване на лактацията)

Активни вещества

Семената/плодовете на кориандъра съдържат до 2% етерични масла, чиято главна съставка е линалолът. Съдържат освен това и до 23% тлъсто масло.

За растението

Кориандърът е едногодишно тревисто растение с вретеновиден корен. Достига до 70 см височина и има право, в горната част разклонено стъбло. Цветовете на кориандъра са бели или розови, като цъфтежът е между юни и юли. Плодът е яйцевидно-кълбест. Надземната част на растението се използва като подправка, а плодовете като билка с лечебна цел.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.