Мечо грозде лист (folia uvae-ursi)

Приложение в народната медицина

Според народната медицина мечото грозде действа диуретично и антисептично на пикочните пътища, поради което се използва при възпаление на бъбреците (пиелит) и пикочния мехур (цистит, цистопиелит), при пясък и камъни в жлъчния мехур. Смята се, че има също адстрингентно (стягащо) действие.

Доказано действие

HMPC определя мечото грозде като средство на традиционната медицина. ESCOP и Kommission E препоръчват използването му при възпаления и/или инфекции на пикочните пътища, когато няма необходимост от антибиотично лечение. Отделни експерименти потвърждават диуретичното и антисептичното действие върху пикочните пътища като назовават намиращите се в листата активни вещества – арбутин метиларбутин като отговорни за тези свойства на билката.

Начин на приготвяне

Студен извлек

1 с. л. мечо грозде се накисва в 200 мл. студена вода и се оставя да престои 8 часа. Препоръчително е да се приемат по 1-2 с.л. от студения извлек по 4-5 пъти дневно.

Отвара

3 с. л. нарязани или счукани листа от мечо грозде се заливат със 700 мл. кипяща вода. Отварата се вари 30 мин. и се прецежда. Препоръчително е да се приема 4 пъти дневно по 100 мл.

Внимание

Листата от мечо грозде не трябва да се приемат повече от 1 седмица.

Не се препоръчва употребата на мечо грозде при сериозни заболявания на бъбреците. При проблеми с пикочните пътища се консултирайте с Вашия лекар за естеството на проблема преди прием на билката. Ако по време на лечението се появят симптоми като повишена температура, спазми или кръв в урината и ако симптомите са с продължителност по-голяма от 4 дни, задължително потърсете медицинска помощ. При употреба на мечо грозде с цел пречистване на пикочните пътища е задължителен обилният прием на вода и други течности. Урината може да придобие зеленикаво-кафяв цвят.

До момента няма достатъчно данни за прием на мечо грозде от бременни, кърмещи и деца/юноши под 18 години, поради което не се препоръчва.

Препоръчани комбинации

бабини зъби, ветрогон, глухарче стрък и корен – диуретично действие

Активни вещества

Листата на мечо грозде съдържат арбутин (хидрохинон глюкозид), други фенолни гликозиди, танини и флавоноиди.

За растението

Мечото грозде е вечно зелен храст, цъфтящ между юни и юли, който се намира сред иглолистни гори и каменливи места. За лечебна цел зе използват листата на растението, събрани по време на цъфтеж. Среща се из почти цяла Европа като у нас може да се види във високите планински райони между 1500 и 2900 м надморска височина.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.


Снимка ©Tigerente/WikiCommons

  • Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) of the European Medicines Agency (EMA)
    (Комитет по растителни лекарствени продукти на eвропейската агенция по лекарствата)
  • European Scientific Cooperative on Phytotherapy (ESCOP)
    (Европейска научна кооперация по фитотерапия)
  • Kommission E - Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM)
    (Комисия E- научна комисия за изследване на билкови лечебни средства на германския федерален институт за лекарства и медицински продукти)