Невен цветове (flores calendulae)

Приложение в народната медицина

Невенът има доказани антимикробни и противовъзпалителни свойства. Билката има благоприятно действие върху нервната и сърдечната система. Народната медицина препоръчва употребата ѝ при чернодробни и жлъчни заболявания, язви на стомаха и дванадесетопръстника, гастрити, възпаления на дебелото черво и лигавицата на устата, както и при високо кръвно налягане. При контузии, кожни рани, слънчеви изгаряния, възпалена суха кожа, отоци, мускулни разтежения, ожулвания и екземи се препоръчва външно приложение под формата на компреси които спомагат бързото заздравяване.

Доказано действие

Европейските комисии, изследвали билката, препоръчват употребата ѝ като традиционно средство за лечение на кожни проблеми. Доказано е, че билката ефективна за лечение при възпаления в лигавицата, устната кухина и гърлото (HMPC; ESCOP; Kommission E).

Начин на приготвяне

Вътрешно приложение: 2 с. л. невен се заливат с 400 мл. вряла вода вода. и отварата се оставя да престои 2 часа, след което се прецежда. Препоръчително е да се приема 3 пъти дневно по 100 мл. преди хранене.

Външно приложение: 2 с. л. невен се варят в 600 мл. кипяща вода за 3 мин. Отварата се кисне в продължение на 60 минути, след което се прецежда. Използва се за гаргара при възпаление на устната кухина.

Въшната употреба под форма на мехлеми и кремове е благоприятна при контузии, трудно зарастващи рани, слънчеви изгаряния, възпалена суха кожа, отоци, мускулни разтежения, ожулвания и екземи.

Внимание

Не се пропоръчва при свръхчувствителност и/или алергия към семейство Сложноцветни (вкл. амброзия, хризантеми, невен, маргаритки и др.).

До момента няма достатъчно данни за прием на невен от бременни, кърмещи и деца под 6 години, поради което не се препоръчва.

Препоръчани комбинации

живовляк, пача трева, розмарин, смрадлика

Активни вещества

Цветовете на невена съдържат флавоноиди, тритерпенови алкохоли, тритерпенови сапонини, каротеноиди, полизахариди и етерично масло.

За растението

Невенът е ухайно едногодишно тревисто растение високо до 50 см. с оранжевожълти цветове, които се използват в народната медицина. Периодът на цъфтеж от юни до октомври съвпада с този за бране, когато свойствата на билката са активни. Растението се среща из цяла Европа по лозя, полета и крайпътни региони, а на места дори се култивира.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.


  • Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) of the European Medicines Agency (EMA)
    (Комитет по растителни лекарствени продукти на eвропейската агенция по лекарствата)
  • European Scientific Cooperative on Phytotherapy (ESCOP)
    (Европейска научна кооперация по фитотерапия)
  • Kommission E - Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM)
    (Комисия E- научна комисия за изследване на билкови лечебни средства на германския федерален институт за лекарства и медицински продукти)