Очанка стрък (herba euphrasia)

Приложение в народната медицина

Името на билката отразява популярната ѝ употреба в народната медицина при очни заболявания. Противовъзпалителните, успокоителни и затягащи свойства на очанката обуславят приложението ѝ също при редица други симптоми: възпаление на ларинкса, като средство против кашлица, при заболявания на стомаха и червата, диария и липса на апетит.

Доказано действие

HMPC препоръчва приложението на билката при възпаления на очите с повишено сълзене, конюнктивит и оток на клепачите. Отделни изследвания потвърждават, че при лечение на конюнктивит с екстракт от очанка има индикации за по-бързо подобрение.

Начин на приготвяне

2 с. л. очанка се запарват с 500 мл. вряла вода и отварата се оставя да престои няколко мин., след което се прецежда. Препоръчително е да се приема 4 пъти дневно по 100 мл.

Препоръчани комбинации

бяло подъбиче

Активни вещества

иридоидни и фенилетаноидни глюкозоиди, лигнани, полизахариди, флавоноиди и следи от алкалоиди.

За растението

Очанката е едногодишно тревисто растение, високо 10-20 см. с разклонения в стеблото. Надземните части растението, събрани между май и септември, се ползват с лечебна цел. Среща се почти из цяла Европа по тревисти места във високопланинските региони (Скандинавски полуостров, Балкански полуостров, Пиринеи, Алпи, Юра, Апенини, Карпати и др.) У нас растението се среща между 1800 и 2800 м, предимно в планините Витоша, Пирин, Стара планина, Родопи и Рила.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.


Снимки ©Andrea Schieber/WikiCommons

  • Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) of the European Medicines Agency (EMA)
    (Комитет по растителни лекарствени продукти на eвропейската агенция по лекарствата)