Пролетна енергия

Пролетна енергия

Зелен чай

Зеленият чай е известен с многобройните си ползи за здравето – вариращи от пречистване на организма от токсини, отслабване до намаляване на кръвното налягане. Въпреки че съдържа малко количество кофеин, той е също така незаменим, когато става въпрос за повишаване на енергията и концентрацията.

Съдържащата се в зеления чай аминокиселина L-теанин помага да се забави усвояването на кофеина в организма. Това позволява на организма да го обработи по-ефективно и води до по-дълготраен енергиен ефект1. Тъй като кофеинът се усвоява по-бавно, пиенето на зелен чай няма да ви изнерви и няма да имате същите симптоми на спад в енергия като при приема на кафе. Зеленият чай също съдържа малки количества витамин С, които спомагат работата на имунната система и поддържането на здрави енергийни депа.

Мента

Ментовият чай е едно от най-популярните природни средства за лечение на разстроен стомах и обикновена настинка. Освен това чаят притежава приятен, наситен вкус с нотка на бор и освежаващ аромат. Ментовият чай не съдържа кофеин, но влияе благоприятно на енргийните ни нива като подобрява концентрацията и стимулира умствените ни способности.

Едно проучване от лондонския университет Northumbria доказва, положителното влияние на ментата връху настроението и паметта ни. Изследвани са 180 човека като е направено сравнение между ефекта на ментовия чай и този на плацебото (друг вид чай). Участниците, приели ментов чай, дават значително по-добри обратни връзки относно настроението си, освен това демонстрират и по-добра дългосрочна памет.2

Прочетете тук за лечебните свойства на ментата

Лайка

Чаят от лайка е всеизвестен с характерния си вкус, наподобяващ свежи зелени ябълки и с нежния си цветен аромат. За разлика от предните две билки, той не е известен с директното си влияние върху нашата енергичност, а по-скоро със свойството си да противодейства на стреса и по този начин да подобрява концентрацията3. Успокоителното действие на лайката върху нервната ни система се дължи на намаленото отделяне на серотонин (хормона на стреса) и увеличеното производството на допамин (хормона на щастието). А както знаем енергиен прилив се усеща най-вече, когато се почувстваме освободени от тежестта на стреса и тревожността.

Прочетете тук за лечебните свойства на лайката