Пролетна свежест

Пролетна свежест

Коприва

В народната медицина освен за обща подкрепа на организма, копривата се препоръчва и за облекчаване на алергичните симптоми. Това се дължи на различните съдържащи се в листата на билката съединения, които намаляват свързаното с алергия възпаление и количествата хистамин в организма1. Това е донякъде изненадващо, като се има предвид, че листата на копривата всъщност съдържат хистамин. Научно изследване с 98 човека потвърждава антиалергенния ефект на билката2. Участниците, приемащи коприва, без тяхно знание, съобщават за значително подобрение в симптоматиката, за разлика от тези в плацебо групата.

Прочетете тук за лечебните свойства на копривата

Бял равнец

Чаят от бял равнец осигурява още много други ползи за здравето, тъй като благодарение на съдържанието на различни съединения действа в различни посоки: подпомага храносмилането и усвояването на хранителни вещества, допринася за функционирането на черния дроб, инхибира леки кръвоизливи от съдовете и стомашно-чревния тракт. Особено полезна билата се оказва при сезонните алергии. Заради съдържанието на активното вещество хамазулен, белият равнец ,подобно на копривата, инхибира освобождаването на хистамин в тялото. Освен това билката противодейства на възпаления.

Прочетете тук за лечебните свойства на белия равнец

Златна пръчица

Златната пръчица притежава противовъзпалителни, антиоксиданти и антихистаминови свойства. Въпреки че билката традиционно се използва за пречистване на бъбреците, много народни лечители и билкари са категорични, че действа благоприятно на сезонни алергии и други респираторни оплаквания. Това се дължи на силното й отводняващо (пикочогонно и потогонно) действие, както и на свойството й да втечняван секрета и подпомага отхранването.

Внимание: Ако сте свръхчувствителни или алергични растения от Семейство Маргаритки, се консултирайте с Вашия лекар преди прием на златна пръчица.

Прочетете тук за лечебните свойства на златна пръчи