Пролетно сияние

Пролетно сияние

Невен

Маслото от невен е естествено масло, извлечено от цветовете на невен. Често се използва като съставка в различни кремове и мехлеми поради многобройните си свойства – противогъбични, противовъзпалителни и антибактериални. Невенът е изключително полезен при заздравяването на рани, успокояването на екземи и облекчаването на акне и обриви. Билката се използва и като антисептик. Във всеки случай както външната, така и вътрешната употреба на невен имат благоприятно действие върху кожата.

Как да го използвате: Под формата на чай и под формата на домашно направен мехлем (виж статия), който се нанася върху лицето и тялото или на определени места, нуждаещи се от внимание.

Лайка

Благодарение на високото съдържание на активното вещество алфа-бизаболол, лайката е изключително полезна при възпаления от различен вид, слънчеви изгаряния, акне, обриви и екземи.

Как да я използвате: Пригответе чай от лайка. Оставете го да се охлади и след това изплакнете цялото си тяло с него. Ако използвате филтърен чай, можете да поставите вече изстиналите торбички чай върху очите си (добро действие срещу подпухналост и тъмни кръгове).

Градински чай

Градинският чай е естествен антиоксидант и е незаменим, когато става въпрос за подмладяване на кожата и освобождаване на тялото от свободните радикали. Освен това билката има стягащо действие и е особено ефективна при мазна кожа, склонна към акне. Богат на витамин А и калций, градинският чай играе важна роля в регенерацията на клетките.

Как да го използвате: Под формата на чай и под формата на домашно направен тонер (виж по-долу), който се нанася върху лицето и тялото или на определени места, нуждаещи се от внимание.

Тонер: 2 с. л. градински чай се запарват с 250 мл. вряла вода. Изклекът се оставя да престои за 1 час, след което се прецежда и премества в тъмна бутилка.

Лавандула

Лавандулата действа релаксиращо не само на ума, но и на кожата. Освен това има антисептични и противовъзпалителни свойства, които са изключително полезни при раздразнена и/или възпалена кожа.

Как да я използвате: Под формата на чай и под формата на инхалация с цел изпаренията да окажат своето действие върху лицето.