Овчарска торбичка стрък (herba bursac-pastoris)

Приложение в народната медицина

Стръковете от овчарска торбичка се използват в народната медицина като кръвоспиращо и тонизиращо матката средство и се прилагат при маточни кръвотечения по всяко време освен при бременност и преди раждане.

Доказано действие

HMPC определя овчарската торбичка като средство на традиционната медицина. Kommission E препоръчва използването ѝ за симптоматично лечение на обилна и/или продължителна менструация, както при кървене от носа и кожни рани с наличие на кръв (локално външно приложение).

Начин на приготвяне

4 ч. л. овчарска торбичка се запарват с 1л. вряла вода и отварата се оставя да престои 8 часа, след което се прецежда. Препоръчително е отварата да се изпие в рамките на 1 ден.

Внимание

До момента няма достатъчно данни за прием на овчарска торбичка от бременни, кърмещи и деца/юноши под 18 години, поради което не се препоръчва.

Препоръчани комбинации

глухарче корен и стрък, репей, червен кантарион и лайка като кръвоспиращо средство (наи-вече при хемороиди)

Активни вещества

Овчарската торбичка съдържа флавоноиди, биогенни амини, диосмин, холин, аминокиселини, протеини, витамин C и витамин K. Изследователи определят диосмина като главно отговорно вещество за кръвоспиращото свойство на билката.

За растението

Едногодишно тревисто растение, което достига 80 см. височина и цъфти от пролетта до есента, като билката се събира през лятото. Разпространено е по целия свят в умерените и в планинските тропически региони. Овчарската торбичка е често срещан плевел в градини и полета, както и край пътища и пътеки.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.


  • Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) of the European Medicines Agency (EMA)
    (Комитет по растителни лекарствени продукти на eвропейската агенция по лекарствата)
  • Kommission E - Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM)
    (Комисия E- научна комисия за изследване на билкови лечебни средства на германския федерален институт за лекарства и медицински продукти)