Розмарин лист (folia rosmarini)

Приложение в народната медицина

Според народната медицина розмаринът притежава стимулиращо-храносмилането, общоукрепващо и диуретично свойство, поради което се използва при възпаления и застой на жлъчните пътища, стомашно-чревни неразположения (особено при кървава диария), отпадналост и преумора.

Доказано действие

HMPC определя розмарина като средство на традиционната медицина. ESCOP и Kommission E препоръчват използването му при храносмилателни смущения и за подобряване на функцията на черния дроб и жлъчката. За външа употреба се препоръчва като допълнителна терапия при ревматизъм, проблеми с кръвообращението и при труднозарастващи рани поради антисептичното му действие.

Начин на приготвяне

2 ч. л. розмарин се запарват с 250 мл. вряла вода. Извлекът се оставя да изстине, прецежда се и се приема в рамките на 1 ден. Може да бъде използван за гаргара и компреси. Розмаринът може се да приложи и под формата на спиртен извлек за външна употреба (намазка) при болни стави и ревматизъм.

Внимание

При проблеми с жлъчката (камъни в жлъчката, запушване на жлъчните пътища, възпаление на жлъчния мехур и др.) и чернодробни заболявания задължително се консултирайте с Вашия лекар преди прием на розмарин. Не се препоръчват промивки или бани с екстракт от розмарин при тежки наранявания на кожата и отворени рани, висока температура, сложни инфекции, заболявания на кръвообращението и сърдечна недостатъчност.

При външно приложение на билките трябва да се внимава да няма допир с очите и да се избягва директна употреба с наранената кожа или възпалената лигавица.

До момента няма достатъчно данни за прием на розмарин от бременни, кърмещи и деца под 12 години, поради което не се препоръчва.

Препоръчани комбинации

бяла бреза, великденче, златна пръчица, коприва

Активни вещества

Листата на розмарина съдържат етерично масло (1-2,5%), чиято ароматната миризма се дължи на веществата 1,8-цинеол (15-30%), камфор (10-25%), α-пинен (10-25%) и други монотерпени. В състава влизат още горчивите дитерпенови феноли и ламацеевите танини (главно розмаринова киселина).

За растението

Името на ароматния многогодишен храст произлиза от латинското „ros marinus“, което означава „морска роса“. Растението произхожда от Средиземноморието и се среща главно в Южна Европа. Известни със своите лечебни свойства са листата на растението.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.


  • Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) of the European Medicines Agency (EMA)
    (Комитет по растителни лекарствени продукти на eвропейската агенция по лекарствата)
  • European Scientific Cooperative on Phytotherapy (ESCOP)
    (Европейска научна кооперация по фитотерапия)
  • Kommission E - Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM)
    (Комисия E- научна комисия за изследване на билкови лечебни средства на германския федерален институт за лекарства и медицински продукти)