Шипка плод (fructis rosae)

Приложение в народната медицина

В народната медицина шипката се използва често при липса на витамини (авитаминоза, хиповитаминоза), при пролетна умора или след тежко боледуване. Поради кръвоспиращо ѝ действие шипката се употрябва още при кървене на венците, кървава диария и обилни маточни кръвотечения. Използва се също при жълтеница, хепатит и други чернодробни заболявания. Нейните свойства да засилва защитните сили на организма, да повишава жизнения тонус, работоспособността и да активира обмяната на веществата позволяват употребата ѝ при различни инфекциозни заболявания, както и при психическа и/или физическа умора.

Доказано действие

Шипката има общоукрепващо действие при настинка и грип. Препоръчва се още при артрит и скованост в ставите поради болкоуспокояващото ѝ свойство(ESCOP) .

Начин на приготвяне

1 с. л. смлени шипки се запарва с 250 мл. вряла вода. Извлекът се оставя да изстине и се прецежда. Приема се 3 пъти дневно по 80 мл. преди хранене.

Шипково вино

Смесват се 500 гр. шипки, 800 мл. вода и 500 гр. захар, които се държат за една седмица като сместа често се разбърква/разклаща. След прецеждане се приема по предназначение.

Препоръчани комбинации: корен от коприва като диуретично средство

Активни вещества

Шипката съдържа аскорбинова киселина, пектини, захар, плодови киселини, танини, флавоноиди, витамин С и каротеноиди (придават червения цвят на плода). В ядката на шипката се намира мастното масло, съставено от линолова и γ-линоленова киселина.

За растението

Шипката е бодлив храст с височина около 2-3 м., който е разпространен в цяла Европа. В България тя се среща често по гори, тревисти и каменисти места докъм 1500 – 2000 м надморска височина.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.