Скритата сила в менструалния цикъл

Скритата сила в менструалния цикъл

Разбиране на естествения менструален цикъл

Голяма част от живота на нас, жените се ръководи от хормонални цикли - от юношеството до постменопаузата. За съжаление, още от ранна възраст получаваме сигнали от заобикалящата ни среда, че това е нещо страшно, срамно, неприятно и/или грозно. Учат ни, че цикълът ни има два етапа - кървене или не-кървене - и че симптомите на ПМС като подуване на корема и умора са нещо, което трябва да се приеме и изтърпи. С тази липса на познания идва обезсилването и откъсването от красотата на собствените ни тела. Сега повече от всякога чувствам, че трябва да се върнем към тази природна мъдрост, за да намерим отново баланса и да се насладим на силата, която носим!

Менструация: 1-6 ден (варира - за всяка една от нас е различно)

В тази фаза хормоните подават сигнали към яйчниците да отделят неоплодената яйцеклетка. Менструацията често се нарича месечен отчет -тя е ценен инструмент, за да разберем какво се случва със здравето ни като цяло и как работят хормоните ни. Преди и по време на менструацията нивата на хормоните естроген и прогестерон са най-ниски. Това води до ниска енергия, което обяснява защо се чувстваме по-уморени. Този период е смятан от повечето жени за най-интроспективен. Затова си дай време за размисъл и послушай интуицията си, която е особено силна през тази фаза. Менструацията е и покана да подхраним тялото си и да действаме по-бавно от обикновено. През тези дни е хубаво да дадеш приоритет на грижата за себе си.

Препоръки за менструалната фаза:
Тялото преминава през интензивен процес на изхвърляне на лигавицата на матката, така че е важно през тази фаза да приемаш богати на хранителни вещества и заземяващи храни. За загубата на кръв се препоръчват храни с по-високо съдържание на желязо и цинк като зелени зеленчуци, морски дарове, яйца и млечни продукти. Сгряващите храни, супи и чайове също са много полезни през този период.
Билки: Коприва лист/корен (високо съдържание на важни минерали), лист от червена малина и корен от джинджифил (облекчават коремните болки и спазми), лайка цвят (успокоява нервната система и дава тонус), куркума (противовъзпалително средство).

Фоликуларна фаза: 7-12 ден

В тази фаза се образува течност, която запълва фокулите и започва оформянето на един, от който в следващата фаза се отделя зрялата яйцеклетка. Повишаването на естрогена възвръща нивата на физическа и психическа енергия. Естрогенът често бива причисляван към хормоните на щастието, тъй като стимулира настроението и либидото. Възможно е да забележиш промяна в аспекти като творчество, любопитство и растеж, така че сега е моментът за планиране на месеца, поставяне на намеренията и най-вече - за забавление.

Препоръки за фоликуларната фаза:
Свежите, леки храни са идеални за тази фаза и ще те заредят с енергия.
Билки: шизандра или китайски лимонник (подпомага бъбреците/черния дроб), тулси или свещен босилен (балансира метаболизма, намалява стреса), сладник или женско биле корен (подпомага регулацията на цикъла), босилек (подобрява циркулацията на кръвта и нивата на кръвната захар).

Oвулация: между 13-16 ден (продължава около 48 часа)

Когато тялото ни се подготвя за овулация, се усеща и скок на хормоните (естроген и прогестерон), което носи висока енергия, увереност и яснота. След отделянето на яйцеклетката настъпва най-плодотовния период от месеца за нас - както в буквален, така и в преносен смисъл. За много от нас това е най-продуктивната, вълнуваща и енергична фаза. Може да забележиш, че се чувстваш малко по-комуникативна, общителна и жизнена. Само не забравяй да не раздаваш цялата си енергия.

Препоръки за овулаторната фаза:
Придържането към по-леки храни ще помогне за задържането на повишената енергия.
Билки: Червена детелина (балансира хормоните), глухарче (подпомага детоксикацията), шатавари (подпомага здравословната овулация), мака (балансира излишните естрогени).

Лутеална фаза: ден 17 до кървене

През тази фаза отделената яйцеклетка се придвижва към фалопиевата тръба, където процесът на оплождане може да има своя щастлив край. Прогестеронът има тенденция да се повишава, а естрогенът да спада, така че може да забележиш, че интуицията ти подсказва да забавиш темпото и да се обърнеш към себе си. За много от нас това е време на "гнездене", когато се чувстваме по-призвани да организираме нещата у дома, да направим някои необходими житейски ремонти или да отделим повече време за почивка. Времето е подходящо и за завършване на проекти.

Препоръки за лутеалната фаза:
Много от нас изпитват глад за сладко през тази фаза, в което няма нищо лошо в малки количества. Можеш натурално да ограничиш този ефект ако приемеш повече богати на витамин В и на сложни въглехидрати храни. Тези естествени захари ще помогнат да балансираш нивата на допамин и ще предотвратят всякакви промени в настроението.
Билки: ашваганда (помага за балансиране на хормоните и стреса), тулси или свещен босилек (балансира метаболизма, намалява стреса), витекс (повишава нивата на прогестерона - полезен ако лутеалната фаза е твърде кратка, но преди прием е задължителна консултацията с лекар).