Сладник / Женско биле корен (radix glycyrrhizae)

Приложение в народната медицина

Сладникът, наричан още женско биле, се използва в народната медицина като отхрачващо и секретолитично средство при възпаления на дихателните пътища и кашлица, причинена от настинка. Употребява се още при стомашно-чревни неразположения и язви на стомаха и дванадесетопръстника. Смята се, че билката притежава силно противовъзпалително действие, поради което се използва при възпалителни реакции, предизвикани от хистамин и серотонин.

Доказано действие

HMPC определя корена от сладник като средство на традиционната медицина. ESCOP и Kommission E препоръчват използването му при язви на стомаха и дванадесетопръстника, както и при възпаление на стомашната лигавица и на горните дихателни пътища поради неговото секретолитично и отхрачващо действие.

Начин на приготвяне

1 с. л. ситно нарязани корени от сладник се залива с 500 мл. кипяща вода. Вари се 5-10 мин., след което се оставя се да кисне 30 мин. Прецежда се и се приема по предписание.

Внимание

Сладникът не трябва да се приема при случаи на чернодробни или сърдечно-съдови заболявания, холестаза, чернодробна цироза, високо кръвно налягане, дефицит на калий или тежка бъбречна недостатъчност. Билката не трябва да се употрябва по време на бременност. До момента няма достатъчно данни за прием на сладник от деца и юноши под 18 години, поради което не се препоръчва.

Препоръчани комбинации

бял оман, медицинска ружа, мащерка, подбел, слез

Активни вещества

Името „сладник“ се определя от силния сладникав вкус на корена, причинен от веществото глициризин (6-12%), тритерпенов сапонин, който е около 50 пъти по-сладък от захарозата. В състава на билката влизат още ликвирицин, танини, флавоноиди, горчиви вещества и нишесте.

За растението

Сладникът е многогодишно тревисто, високо до 1 м. растение, закотвено в земята с дълъг, дебел корен. В народната медицина приложение намират корените на растението. Билката е разпространена на голяма площ от Югоизточна Европа през Западна Азия, Украйна, Централна Русия, Южен Сибир, Афганистан до Западен Китай. Обикновено расте из влажни тревисти региони, у нас се намира най-често край р. Дунав.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.


  • Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) of the European Medicines Agency (EMA)
    (Комитет по растителни лекарствени продукти на eвропейската агенция по лекарствата)
  • European Scientific Cooperative on Phytotherapy (ESCOP)
    (Европейска научна кооперация по фитотерапия)
  • Kommission E - Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM)
    (Комисия E- научна комисия за изследване на билкови лечебни средства на германския федерален институт за лекарства и медицински продукти)