Царевична коса (stigmata maydis)

Приложение в народната медицина

Според народната медицина царевичната коса е изпитано диуретично и кръвоспиращо средство, затова тя често намира приложение както при камъни, така и при пясък в бъбреците и пикочния мехур. Използва се също при хронично възпаление на бъбреците и при проблеми с черния дроб и жлъчката. Смята се, че помага при диабет, ревматизъм и атеросклероза.

Доказано действие

Научни експерименти показват, че царевичната коса има изразено диуретично свойство, когато билката се събере и изсуши в рамките на кратък период от време. Други експерименти с животни установяват антидиабетично действие.

Начин на приготвяне

10 г. царевична коса се запарват с 500 мл. вряла вода и се оставят да киснат за няколко минути. След прецеждане отварата се приема в рамките на 1 или 2 дни.

Препоръчани комбинации

хвощ, златна пръчица, еньовче

Активни вещества

Таниноподобни полифеноли, липофилни вещества, флавоноиди, минарели като натрий (0,05%), калий (15%), желязо (0,008%), цинк (0,016%); протеини (18)  и много фибри (40%).

За растението

Царевицата е здраво, едногодишно тревисто, до 2,5 м високо растение, което произхожда от Централна Америка. У нас тя е широко разпространена зърнена култура. Като билка се използва подобната на коса обвивка на кочана на царевицата.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.