Цариче стрък (herba alchemillae)

Приложение в народната медицина

Царичето се слави предимно с кръвоспиращото и адстрингентното (стягащото) си действие, поради което се препоръчва при гинекологични проблеми като изобилна менструация, бяло течение и нарушена функция на яйчниците. Приложение намира още при диарии и други стомашни неразположения. Външно под формата на компреси се прилага при трудно заздравяващи рани, циреи и ревматизъм. Смята се, че има благоприятстващо действие при анемия.

Доказано действие

Има доказано положително действие при диарии, други стомашно-чревни оплаквания и менструални болки (HMPC; ESCOP; Kommission E). Освен това експерименти с плъхове показват, че екстрактът от цариче води до засилено клетъчно делене на епителните клетки и миофибробластите и до по-бързо зарастване на раните.

Начин на приготвяне

2 с. л. ситно нарязано цариче се заливат с 500 мл. кипяща вода. Отварата се вари 3 мин., след което се оставя се да кисне 30 мин. Прецежда се и се приема 6 пъти на ден по 80 мл. след хранене.

Внимание

Да не се използва при продължителна диария (повече от 4 дни) без предварителна консултация с лекар.

До момента няма достатъчно данни за прием на цариче от бременни, кърмещи и деца под 12 години, поради което не се препоръчва.

Активни вещества

Съдържа танини – както производни на галовата (6-8%), така и на елаговата (13-18%) киселина, флавоноиди и витамин C.

За растението

Царичето е многогодишно тревисто растение, цъфтящо между май и септември, което расте из планински ливади и пасища от 1000 до 2900 м надморска височина. Билката е разпространена в цялото северно полукълбо и се среща в Европа от Средиземно море до Исландия. Цъфти между май и септември, а изсушените надземни части се използват във билколечението.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.