Цикория / Синя жлъчка стрък (herba cichorii)

Приложение в народната медицина

Цикорията, още срещана под наименованието синя жлъчка, има благоприятно действие при липса на апетит, остър и хроничен гастрит и язви на стомаха. Ползва се често при чернодробни и жлъчни заболявания благодарение на диуретичното и пречистващо свойство на билката.

Доказано действие

HMPC определя цикорията като средство на традиционната медицина. Kommission E препоръчва използването ѝ при загуба на апетита и при стомашно-чревни оплаквания.

Начин на приготвяне

2 с. л. цикория се варят в 400 мл. кипяща вода за 5 мин. и след това отварата се прецежда. Препоръчително е да се приема 3 пъти дневно преди хранене по 80-120 мл.

Внимание

До момента няма достатъчно данни за прием на цикория от бременни, кърмещи и деца под 12 години, поради което не се препоръчва.

Активни вещества

Цикорията съдържа горчиви сесквитерпенови лактони, цикориева киселина и инулин.

За растението

Цикорията е слабо разклонено, многогодишно тревисто растение, високо 20-100 см., което цъфти от юли до септември. Билката е разпространена в цяла Европа с изключение на арктическите и субарктическите региони, както и в Средиземноморието. Произходът на името идва от гръцки и подсказва обичайното й местоположение: „kichorion“, където „kio“означава идвам, а „chorion“ – поле.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.