Турта цвят (flores tagetes)

Приложение в народната медицина

В народната медицина туртата се употребява при гинекологични проблеми като кръвоизливи, мастопатия, маточни възпаления, стерилитет при жените, кисти и най-вече – миоми. Прилага се също при кожни заболявания като пъпки, обриви, акне и екземи.

Доказано действие

Научни изследвания показват, че екстрактът от турта има силно изразено антибактериално действие срещу следните бактерии: Alcaligens faecalis, Bacillus cereus, Campylobacter coli, Escherchia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Proteus vulgaris, Streptococcus mutans and Streptococcus pyogenes.

Начин на приготвяне

Три цвята турта се заливат с 400 мл. кипяща вода и се варят на тих огън за 5 мин. Оставя се отварата да изстине, прецежда се и се приема 3 пъти на ден по 120 мл. преди хранене. Препоръчва се прием в продължение на 3 месеца с 5 дневна почивка между отделните месеци.

Внимание

Не се пропоръчва при свръхчувствителност и/или алергия към семейство Сложноцветни (вкл. амброзия, хризантеми, невен, маргаритки и др.).

Препоръчани комбинации

котешка стъпка, мащерка, петопръстник

Активни вещества

Антиоксидантните и антибактериалните свойства на туртата се дължат на етеричните масла  Tagetes minuta (TMO) и Ocimum basilicum (OB0).

За растението

Туртата е тревисто, многогодишно растение, което вирее в топли страни с изобилие на слънчева светлина. Билката произхожда от Мексико, но е широко разпространена и в Централна Америка и Карибските острови.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.