Здравей, бавно живеене!

Здравей, бавно живеене!

Какво е бавен живот?

Бавният начин на живот се характеризира с повече уловени моменти и повече присъствие тук и сега. Тоест означава да си дадем време без стрес, планиране за бъдещето или мисли за миналото. Защо? Защото това дава възможност за повече връзка, дълбочина, радост и спокойствие. Разбира се, ние сме различни, затова различни дейности ни помагат да стигнем до състоянието на тук и сега.

В тази статия ще предложим 10 начина за забавяне на темпото и фокус върху настоящето. Предлагаме ти да избереш тези, които те привличат най-много и да ги приложиш възможно най-скоро. Обещаваме, резултатите ще са налице!

10 съвета за бавно живеене

1.Намали количеството и увеличи качеството на вещите си

Едно от основните предимства на намаляването на броя на личните вещи и заедно с това на покупките е, че то може да ти помогне да се насладиш на любимите си вещи и на спестено време от чистене, подреждане, пазаруване и т.н.

Също така премахването на чужди или нежелани вещи от дома и работното ти място, намалява броя на визуалните фактори, които се борят за твоето внимание. А с по-малко неща, които се борят за внимание, става по-лесно да оцениш всеки момент и да бъдеш тук и сега.

2. Намери своите “свещени” места за отдих в ежедневието

Изключително важно е да разполагаш с любими места, които като посетиш някак те карат да забравиш за всичките си ежедневни задачи и ти носят абсолютно дзен спокойствие. Някъде където можеш да забавиш темпото и да поемеш дъх. Дори ако живееш в най-претъпканите и шумни градове, като в София, такива места има. Аз, например, обожавам малките улички в квартал Лозенец около Площад “Журналист” и скритите горски пътеки в Борисовата градина, през които почти никой не минава. Често се наслаждавам на Малкия принц в 6-то ОУ “Граф Игнатиев” и на прекрасните графитени картини в района около Халите. Освен това всяко градче си има поне по една библиотека и/или църква, в които като стъпиш - все едно навлизаш в друга вселена - далеч от суетата и градския шум. И макар да не предлагат същите възможности за бавно живеене като на село, те все пак могат да осигурят малко отдих от безкрайното действие на градския живот

3. Започни деня си БАВНО

Когато се отнасяме към сутрините си като към списък със задачи, задаваме същия тон на останалата част от деня. Ставаме нетърпеливи, стресирани и съсредоточени върху това да отметнем нещата от списъка, вместо да отделим време да се насладим на момента.

Една идея за промяна е да се насладиш на всяка глътка кафе или чай, да закусиш бавно като обръщаш внимание на всяка хапка - на различните вкусове, да усетиш мириса на храната и да почувстваш удоволствието от всичко това.

4. Монотаскинг вместо мултитаскинг

Ако си като повечето амбициозни,свръхангажирани хора, вероятно се гордееш, че можеш да жонглираш с няколко задачи едновременно. Но истината е, че тази практика е по-скоро контрапродуктивна, защото когато се опитваме да вършим твърде много неща едновременно, вниманието ни се разсейва и е по-вероятно да допуснем грешки и да сме по-бавни. От друга страна, монотаскингът ни позволява да съсредоточим цялото си внимание върху една задача, което ни прави по-продуктивни и далеч по-спокойни и по-фокусирани.

Ако имаш много ангажименти, ти предлагаме да изключиш известията от телефона и от електронната си поща, за да не се разсейваш постоянно с входящи съобщения. А ако прекарваш време със семейството или с приятели, остави телефона си настрана и им отдели цялото си внимание. Тези две неща изглеждат като незначителна промяна, но точно тя има голямо значение за качеството на работата и за дълбочината на взаимоотношенията ни.

 

5. Използвайте цялата си обедна почивка

В нашия забързан свят е често срещано да хапваме на крак, на бюрото пред компютъра или по между другото да отделяме по 15тина минутки. А една истинска обедна почивка прави чудеса за настроението и продуктивността ни. Затова, ако имаш определен час за обяд го използвай целия. Кратка разходка из квартала или в местния парк би ти дало възможност да прочистиш главата си и да се върнеш към работата освежен/а. А ако отделиш време да приготвиш и изядеш храната си с внимание, тялото ще ти може по-добре да я възприеме и ще ти се отблагодари подобаващо!

6. Изключи радиото, музиката и телевизора, за да оцениш тишината

Наскоро имах среща с една приятелка, която сподели, че от известно време, когато се прибере вкъщи целенасочено остава в тишина и се оставя да усети изцяло това, което върши. Честно казано, на мен ми прозвуча като загуба на време, но все пак от любопитство реших да му дам шанс. Бях абсолютно изненада колко много спокойствие ми даде да сготвя като следя всяка стъпка от процеса - да слушам как водата завира, да режа с внимание зеленчуците и да виждам как водата се стича като почиствам съдовете. Истинска медитация!

Осъзнах, че има много красота и мъдрост в това да отделиш време, за да забавиш темпото и да култивираш тишина. Защото ние сме постоянно изложени на шумове - от телевизора на заден план до музиката, която звучи в слушалките ни. А когато утихнем, можем да оценим малките звуци и усещания, които често се заглушават от фоновия шум. Това включва звука на собственото дишане, вятъра който влиза отвън или тихото шумолене на любимия човек.

7. Намери време за медитация

Дните ни са претъпкани със задължения и ангажименти, а мозъкът ни винаги е затрупан с идеи, задачи и стрес. Изпитан метод за противодействие е медитацията. Ако практикуваш 10-20 мин. медитация на ден, ще видиш разлика в това как възприемаш света, във фокуса и способността да се справяш по-бързо и по-лесно със задачите.

А ако нямаш толкова време, просто се опитай след всяка голяма задача да поемаш по няколко дълбоки вдишвания. Вдишай дълбоко за 4 секунди, задръж дъха за още 4, издишай в рамките на 4 секунди и изчакай още 4 преди следващия цикъл. Тази дихателна практика е лесна, бърза и ще ти помогне да се центрираш, върнеш в тялото си да се усетиш по-заземен само за няколко минути.

Накратко, като намираме кратки периоди през деня, за да успокоим ума си, можем да забавим темпото, да оценим простите удоволствия на живота и да се почувстваме по-подготвени да посрещнем всичко, което ни предстои.

8. Дай си повече време, за да стигнеш до работата/училището/университета

Когато става въпрос за по-спокоен и целенасочен живот, една от най-простите (но често пренебрегвани) стратегии е да си дадеш допълнително време сутрин. Независимо дали пътуваш до работа, училище или пък университета, давайки си допълнително време по пътя за наслада, спокойствие и вдъхновение, ще се чувстваш много по-зареден/а и денят ти ще започне различно. Можеш също така да избереш по-красиви маршрути и да походиш повече пеша, което неминуемо ще отрази добре и на тялото.

С тези прости идеи ще започваш всеки ден с чувство на свежест и енергия, готов/а не само да преживееш, но и да оцениш напълно всичко, което природата и градският живот предлагат.

9. Научи се да казваш "НЕ" 

Да се научим да казваме "не" и да поставяме граници е от съществено значение. То ни позволява да съсредоточим повече внимание върху приоритетите и страстите ни. Също така ни помага да защитим ценното време в графика си, защото иначе често се поддаваме на натиска от страна на приятели и колеги да се ангажираме с дейности или задължения, които ни отдалечават от това, което наистина има значение за нас. Като поемем контрола върху графика си и определим ясни граници за това какво ще приемем и какво ще отхвърлим, можем да гарантираме, че винаги ще имаме място за себе си, за семействата си и за най-ценните ни начинания.

10. Подари си време за творчество

Процесът на създаване сам по себе си е награда и напомня, че дори най-простите неща като например изпичане на домашен хляб могат да носят голяма радост. Също така това е прекрасен повод да прекараш време с любимите хора - дали ще готвите, рисувате, ще направите домашна козметика или още по-добре - домашно спа с ръчно изработени продукти (за идеи виж нашите билкови DIY проекти)!

 

С тези 10 съвета за бавен живот можеш да започнеш да се наслаждаваш на простите удоволствия в живота, като същевременно постигаш всичките си цели. Така че защо да не опиташ бавното живеене още днес?