Здравей, безкритична критическа!

Здравей, безкритична критическа!

В предишните 2 статии обсъждахме нуждата от приемане и подкрепа на женската ни същност. В общество, което тепърва се отваря за тези теми, е важно самите ние да определим кои сме и да бъдем горди с това във всеки един етап от живота си. Все още обаче критическият период се приема доста критично. Много от нас го считат за край, а всъщност това е едно ново начало. Да, може да е разтърсващо и трудно - както физически, така и психически, но точно в такива моменти растем най-много. Заедно с натрупания опит се ражда и мъдростта. Ражда се новият поглед за живота, ражда се цялостта. Тази женственост е истинската женственост - оцялостена, здрава и мъдра!

В тази статия ще обърнем внимание на полезните билки, които облекчават неприятните симптоми на менопаузата и помагат да се усещаме като Богини!

Преди за започнем подсещаме да се консултирате с Вашия личен лекар или друг специалист в сферата на медицината преди приема на билки, хранителни добавки и витамини.

Черен кохош

Черният кохош е цъфтящо растение, което произхожда от Северна Америка.

Отдавна се използва в индианската билкова медицина за лечение на различни заболявания, но днес най-често се препоръчва за облекчаване на нощното изпотяване и горещите вълни, свързани с менопаузата.

Проучванията показват, че черният кохош се свързва с опиоидните рецептори на организма, което му придава болкоуспокояващо действие. Следователно се използва също така за намаляване на мускулните болки и болките в тялото, свързани с менопаузата, перименопаузата и постменопаузата (виж линк 1 отдолу).

При наличие на чернодробно заболяване не се препоръчва приемът на тази билка!

Жълт кантарион

Жълтият кантарион е добре познато билково средство за лечение на лека депресия. Но билката може да има и специална полза за жените по време на менопаузата. Съществуват доказателства, (особено в комбинация с черен кохош) че жълтият кантарион може да овладее промените в настроението, свързани с менопаузата (виж линк 2 отдолу).

Жълтият кантарион може също така да спомогне за намаляване на тревожността, която засяга много жени в този етап. Изследвания показват, че билката помага на мозъка да използва по-ефективно невротрансмитери като допамин, серотонин, норепинефрин и гама-аминомаслена киселина (GABA), което може да доведе до отпускане на нервната система и да облекчи симптомите на тревожност (виж линк 3 отдолу).

Жълтият кантарион не трябва да се приема при употреба на противозачатъчни, лекарства за тревожност, депресия и такива за разреждане на кръвта.

Червена детелина

Червената детелина е богат източник на изофлавони. Тези съединения функционират подобно на хормона естроген и могат да помогнат за облекчаване на симптомите, свързани със спада в производството на естроген.Заради това билката често се използва за лечение или предотвратяване на различни симптоми на менопаузата, включително горещи вълни, нощно изпотяване и загуба на костна маса (виж линк 4 отдолу).

Поради липсата на надеждни данни за безопасност, не трябва да приемате червена детелина повече от 1 година.

Валериана/Дилянка

Диланката е цъфтящо растение, чиито корени се използват в различни билкови практики предимно с цел отпускане на организма.

Наричан още "природен валиум", валериана се използва за лечение на симптоми на менопаузата като безсъние и горещи вълни. Малко проучване при 68 жени в менопауза установява, че добавките с валериана са значително по-ефективни за намаляване на горещите вълни в сравнение с плацебо добавките (виж линк 5 отдолу).

В още едно проучване при 100 жени в менопауза комбинацията от валериана и маточина се оказва особено ефективна за подобряване на качеството на съня (виж линк 6 отдолу).

Валериана не се препоръчва, ако приемате някакви лекарства за сън, болка или тревожност, тъй като може да има комбиниран ефект.

Пасифлора

Пасифлората е растение, произхождащо от Централна и Южна Америка, което е било познато още в Древността на местните като натурално успокоително средство. След това растението е пренесено в Европа, където се култивира широко и е въведено в европейската народна медицина.

Билката има редица качества - тя помага при тревожност и проблеми със съня, както и при болка, проблеми със сърдечния ритъм и най-вече при симптоми на менопауза.

В малко проучване, проведено сред 59 ирански жени, симптомите на менопаузата са подобрени с жълт кантарион и пасифлора в продължение на шест седмици. Симптомите на гняв, сърцебиене, депресивно настроение и мускулна болка се подобряват през първите три седмици, докато интензивността на горещите вълни и симптомите на главоболие, слабост и умора се подобряват до края на лечението (виж линк 7 отдолу).


1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2915573/
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10623319/
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14520138/
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26471215/
5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24250592/
6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24199972/
7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22049281/