Здравей, храносмилателно здраве

Здравей, храносмилателно здраве

В тази статия ще намерите ценни съвети относно поддържането на здрава храносмилателната система и какво можем да (пред)приемем при  неразполозположения като болки, подуване, газове, спазми и дори проблеми със стомашно-чревния тракт.

Процесът на храносмилане

Храносмилането е важна част от нашето ежедневие, която понякога може да бъде и доста болезнена. Ние приемаме жизненоважни вещества чрез храната като протеини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали. Понеже нито един вид храна не съдържа в себе си всички важни хранителни стойности едновременно, балансираният хранителен режим е особено важен не само за поддържането на добра стомашно-чревна флора, но и за цялостното ни здраве. Понякога обаче сме склонни да преяждаме, забравяме за баланса или просто се храним твърде едностранно. Това поведение от своя страна може да доведе до лошо храносмилане. За да се овладеят оплакванията от лошо храносмилане, добра навременна мярка е да се приготви чаша топъл, полезен и болкоуспокоителен чай.

Билки, подпомагащи храносмилането

Копър

Копърът е една от най старите лечебни билки на нашата планета. Била е използвана още от лечители в древна Гърция за облекчаване на неразположения при храносмилателни проблеми и по време на бременност. По-конкретно маслото в семената на копъра има благоприятен храносмилателен и спазмолитичен ефект. За да се противодейства при подуване и газовете се препоръчва чаша чай от копър. За такива случаи често се се препоръчва комбинация от копър, анасон и кимион -  силно ефикасен и вкусен чай.

Анасон

Анасонът е най-известната съставка на гръцкия алкохол узо. Билката не само придава силния вкус на шнапса, но също така се използва при оплаквания в областта на стомаха. Разбира се не под формата на алкохол, а под формата на прясно сварен чай. Особено при метеоризъм и състояния, подобни на спазми в стомашно-чревната област, анасонът с релаксиращия си ефект бързо осигурява облекчение.

Кимион

В медицината кимионът е популярен, защото подобрява отделянето на стомашен сок и подпомага храносмилането. Билката също стимулира апетита. Подобно на копъра и анасона, кимионът е чудесен помощник при метеоризъм и болки в стомашно-чревния тракт, а комбинацията от трите билки е най-добрият естествен лек.

Лайкa

В миналото, както и сега, това лечебно растение е една от най-популярните билки, които могат да се използват за облекчаване на всестранни симптоми и заболявания. Дали стомашни болки или гадене, чаят от лайка действа успокоително, спазмолитично и с прекрасния си естествен аромат и вкус е дар за сетивата ни!