Здравей, пречистен организъм

Здравей, пречистен организъм

В тази статия ще намерите 5 съвета от билковия екип на АЛИН, предназначени за всеки, който иска да се погрижи за здравето на черния си дроб и да засияе отвън и отвътре.

Пречистване на черния дроб по естествен начин

Тялото ни е храм, който сме длъжни да поддържаме чист и здрав ежедневно. Най-лесният и здравословен начин е като подпомогнем естествените процеси на пречистване и регенерация. Черният дроб, бъбреците, храносмилателната система и белите дробове работят усилено, за да премахват отпадъците ежедневно. Черният дроб е орган, за който не се замисляме често, но той играе решаваща роля за детоксикацията, както и за цялостното здраве и усещане за добър тонус. Работи като склад, производствен център и преработвателно предприятие в едно. Съвременната ни диета и начин на живот създават обаче нови предизвикателства, на които нашата вътрешна система за детоксикация не винаги може да отговори самостоятелно. Някои от признаците, които показват, че организмът се нуждае от нежна подкрепа по време на пречистващия процес включват: нарушено храносмилане, замъглено мислене, забавени действия, умора, хормонален дисбаланс и кожни проблеми.

Достатъчно е да включиш дори няколко от по-долу посочените съвети в ежедневието си, за да почустваш съществена разлика в тонуса, бодростта и работоспособността ти.

1. Прием на повече вода и по-малко алкохол
Хидратацията е от съществено значение за поддържането на всички естествени функции на организма, затова не забравяй да пиеш вода през целия ден. Може да добавиш и чаша прясно изцеден сок към дневната си дажба и по този начин прибавиш допълнителни витамини. Пиенето на алкохол, от друга страна, води до допълнително натоварване на черния дроб. Ние обаче вярваме, част от здравословния начин на живот е в това да си позволяваме и такива удоволствия, в ограничени количества, разбира се.

2. Пречистващи билки и чайове
Приемът на топли пречистващи чайове през деня може да осигури нежно подхранване и билкова подкрепа в поддържането на здраво тяло.
Препоръчваме да изпробваш билковите ни комбинации, вдъхновени от природата, които подпомагат здравословния обмен на веществата в организма: утринен чай, горски плод и горски дар. Може да пробваш и нашата билкова смес по рецепта на народния лечител Петър Димков - Детоксикалин. Подхранващите билки в сместа помагат за успокояване, охлаждане и пречистване на цялото тяло.

3. Разнообразна диета, която включва повече зеленолисти зеленчуци
Здравият черен дроб изисква добре балансирана диета, която включва разнообразие от плодове, зеленчуци и протеини. Покажи на черния си дроб допълнителна любов като включиш в диетата си повече броколи, зеле и карфиол. Те са богати на фибри и имат характерен горчив вкус, който стимулира отделянето на храносмилателни сокове и поддържането на добра работа на системата за детоксикация. Това от своя страна държи хормоните ти в баланс, за да се чувстваш в най-добрата си форма.

4. Индийска практика за почистване на езика
Тъй като езикът се намира в горната част на храносмилателния тракт, можем го възприемем като карта за всичко, което се случва в тялото ни. Остъргването на езика е традиционна аюрведична практика за самопомощ, която също изчиства част от нежеланите токсини. Освен това, тази практика поддържа устата здрава, а дъха - свеж.
Преди да измиеш зъбите си сутрин, погледни езика си и виж дали има някакво покритие. Бялото или жълто покритие например са сигнал, че в организма има дисбаланс и трябва да се вземат допълнителни мерки!

5. Изпотяване
Редовната умерена физическа активност подобрява кръвообращението и помага да се отървем от нежеланите токсини чрез изпотяване. Фокусът тук е върху дейности като джогинг, спининг или бързо ходене. Тези видове тренировки ще стимулират притока на кръв към кожата, ще намалят нивата на стрес, ще подобрят яснотата на ума и ще ти помогнат да спиш по-добре, което е от съществено значение за процеса на детоксикация и подмладяване. Освен това с увеличаване на притока на кръв, спортът помага за подхранването на клетките на кожата и придава красив естествен блясък като стимулира доставянето на оксигени и жизненоважни хранителни вещества.