Здравей, сън! Част 1.

Здравей, сън! Част 1.

Сънят е най-добрият елексир и най-близкият опит на майката природа за достигане на безсмъртие, според думи на невролога и експерт по съня Мат Уокър.

Какво представлява сънят?

Сънят е състояние, през което всички бозайници преминаваме по време 24-часовия цикъл. Химични вещества, предаващи нервни сигнали -наречени още невротрансмитери- регулират нашата будност като въздействат върху различни групи нервни клетки в мозъка. Изследванията също така показват, че химичното вещество аденозин се натрупва в кръвта ни, докато сме будни и причинява сънливост, а по време на сън намалява и ни позволява да се чувстваме свежи сутрин.

Освен от невротрансмитерите и нивата на веществото аденозин, будността и нуждата от сън се регулират от циркадния ритъм. Циркадният ритъм или т.нар. вътрешен часовник на тялото работи в приблизително 24-часов цикъл. Той от своя страна се регулира се от веществото мелатонин, което калибрира часовника на тялото, използвайки количеството светлина.

Как се характеризира най-общо сънят?

Всяка вечер мозъкът ви превключва между 2 вида сън: плитък или REM и дълбок или NREM сън.

Дълбокият сън (NREM) се характеризира с бавни мозъчни вълни (10 пъти по-бавни сравнени с тези от в будно състояние). По време на дълбок сън сетивата и мозъчната дейност са в покой. Тялото превключва на самовъзстановителен режим - кожата се регенерира, костите се “обновяват”, токсините се елиминират и различни хормони, които допринасят за възстановяването на тъканите и изграждането на мускулите, се произвеждат. Мозъкът също “почива”, докато междувременно краткосрочна памет се кодира в дългосрочна.

Другата фаза на съня с бързо движение на очите (REM) се характеризира с по-бърза активност на мозъчните вълни, подобна на тази, наблюдавана в будно състояние. Зрителните и двигателните сензори са активирани както и паметта, емоционалните центрове, спомените и т.н., които на свой ред мозъкът комбинира с целия подсъзнателен материал и проявява под формата на сънища.

Когато сме будни, постоянно получаваме нова информация от външната среда чрез сетивата (очи, нос, кожа, уши, език и подобни). Дълбокият сън запаметява и съхранява тези сурови данни и умения, а плиткият (REM) ги интегрира и свързва не само помежду им, но и с предишни опитности и знания. Така моделът ни за света около нас се подобрява, допълва и разширява постоянно, позволявайки ни да стигнем до нови прозрения и иновативни идеи.

Какво се получва обаче ако хронично се недоспиваме или жертваме съня в името на други каузи, както и какви са ползите от здравия 8-часов сън можете да прочетете в следващата статия (виж статия: Здравей, сън! Част 2.).