Здравей, сияйна коса! (2 част)

Здравей, сияйна коса! (2 част)

Магията на копривата за една натурална грижа за косата.

Какво представлява копривата за косата?

Копривата се среща по целия свят като многогодишно диворастящо растение. Всички части на копривата съдържат богат състав от биоактивни съединения с висок антиоксидантен капацитет, включително листата, стъблата и корените.

Всички части на копривата имат противовъзпалително и терапевтично действие и се използват за лечение на артрит, анемия, алергии, болки в ставите и дори инфекции на пикочните пътища. Сертифицираният дерматолог д-р Джошуа Зейхнер казва, че копривата е растителен екстракт, който отдавна се използва за подпомагане на растежа на косата. Д-р Снехал Амин, сертифициран дерматолог, подкрепя употребата на коприва при грижата за косата, поради антиоксидантните ѝ свойства, които са полезни за цялостното здраве на скалпа.

6 ползи на копривата на косата:

1. Силно средство за борба с възпаленията на скалпа:  

Екстрактите от листата на растението са богати на сяра, която има противовъзпалителни свойства. Възпалението се свързва с много състояния на скалпа, особено с екзема. Благодарение на антихистаминовите и противовъзпалителните си свойства копривата може да се използва като естествен компонент в лекарствата за екзема.

2. Укрепва косата: 

Копривата се използва най-често за укрепване на косата. Това се дължи на факта, че листата и стъблата на билката са богат източник на витамини А, В и С и минерали (желязо, калий, калций, магнезий).

3. Богат на антиоксиданти:

Освен на витамини и минерали, копривата е богата на антиоксиданти.  Антиоксидантите са полезни за цялостното ти здраве, което може да повлияе и на косата ти.

4. Намалява пърхота:

 Доказано е, че копривата има антимикробни и антибактериални свойства, които могат да помогнат при борбата с пърхота. Изследванията показват, че големият брой активни съединения в това растение могат да покажат по-силно антибактериално действие от синтетичните антимикробни средства.

5. Помага при борбата с косопада: 

Учени твърдят, копривата предотвратява косопада, като блокира ДХТ - прекурсор на тестостерона, който е виновник за андрогенния косопад. Второ, възпалението е важен етиологичен фактор за косопада много видове косопад се характеризират с хронично възпаление, така че противовъзпалителните свойства на копривата могат да помогнат за намаляването му.

6. Допринася за растежа на косата: 

Ново изследване показва, че копривата подпомага растежа на клетките на дермалната папила.Папилата е частта от космения фоликул, която регулира растежа на косата. Освен това активното съединение бета ситостерол стимулира факторите за растеж на косата.

Как да използваш копривата за грижа за косата ти?

Препоръчваме да се прилага изплакване с вода от коприва веднъж седмично, но след това да се използва шампоан и балсам, за да се предотврати изсушаване на косата.

Рецепта за вода от коприва:

Съставки:

  • Около 2 чаши вряла вода, за предпочитане дестилирана. 
  • Три супени лъжици сушена коприва.
  • Бонус при желание: етерично масло като мента.

 

Начин на приготвяне:

  • Сложи водата да заври и добави листата от коприва.
  • След завиране, отстрани от огъня и остави да се запари за 5 до 10 минути.
  • Прецеди и остави да се охлади. 
  • След като изстине, добави етерично масло (по желание).
  • Масажирай скалпа и косата с охладената вода от коприва.
  • Измий с шампоан и балсам.