Живовляк теснолист (folia plantaginis lanceolatae)

Приложение в народната медицина

Живовлякът има облекчаващо действие при бронхити като спомага за втечняване на секрета и подпомага отхрачването.  Използва се още при язви, тъй като стимулира стомашната секреция и възбужда апетита. Народната медицина предписва живовляка при безплодие, полова слабост, проблеми с простатата и диабет. Външно се прилага при трудно заздравяващи рани и циреи.

Доказано действие

Европейските комисии по билколечение препоръчват теснолистия живовляк при възпаления на устната кухина и гърлото и произхождащата от тях суха кашлица. Освен това има доказано действие при лечение на възпаления (катари) на горните дихателни пътища (HMPC; ESCOP; Kommission E). В клинични експерименти е доказано благоприятното действието на живовляка при бронхити- след 10 дневно приемане кашлицата, болките в гърдите и задуха намаляват значително.

Начин на приготвяне

2 с. л. живовляк се варят в 400 мл. кипяща вода за 10 мин., след което отварата се прецежда. Препоръчително е да се приема по 50-120 мл. 30 мин. преди хранене.

Препоръчани комбинации

Смрадлика, Градински чай, Бабини зъби, Гингер

Активни вещества

Живовлякът съдържа 2-3% иридоиди, като тяхната концентрация зависи от стадия в който се намира растението, ензими, витамин С, лимонена киселина, танини и др.

За растението

Живовлякът е многогодишно тревисто растение. Цъфти между май и август с жълто-бели цветове, разположени върху характерната и разпознаваема шиповидна сърцевина. Среща се често по поляни, пасища и край пътеки до около 1700 м надморска височина.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.


  • Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) of the European Medicines Agency (EMA)
    (Комитет по растителни лекарствени продукти на eвропейската агенция по лекарствата)
  • European Scientific Cooperative on Phytotherapy (ESCOP)
    (Европейска научна кооперация по фитотерапия)
  • Kommission E - Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM)
    (Комисия E- научна комисия за изследване на билкови лечебни средства на германския федерален институт за лекарства и медицински продукти)