Анасон (fructus anisi)

Приложение в народната медицина

Народните лечители отдавна познават благотворните действия на анасоновите семена. Те биват приемани под формата на воден извлек при различни симптоми, изброени по-долу, а също и външно при кожни възпаления. Високо ценени са и заради силния си аромат и се използват за овкусяване на ликьори, като узо и мастика, и като подправка.

Доказано действие

Семената и маслото от анасон усилват секрецията на жлезите, имат леко спазмолитично и антибактериално действие. Улесняват отхрачването при възпаления на дихателните пътища и облекчават кашлицата. Помагат при спазми и газове в стомашно-чревния тракт (HMPC; ESCOP; Kommission E) .
Начин на приготвяне: 3-6 ч. л. счукани семена от анасон се заливат с 400 мл. кипяща вода и след 60 мин. извлекът се прецежда. Препоръчително е да се приема 3 пъти дневно по 120 мл. след хранене.

Активни вещества

Етерични масла в концентрация между 2-6%. Главният компонент е веществото транс-анетол (90-96%), което притежава характерния за анасона аромат и има сладникав вкус. Съдържа също естрагол (0,6-6%), който също притежава характерния аромат, както и други вещества в по-ниска концентрация.

За растението

Анасонът е едногодишно тревисто растение, което достига височина между 30 и 50 см и цъфти през юли и август с многобройни, бели цветове на туфи. Използват се зрелите плодове/семена на билката. Те са зеленикаво-сиви на цвят, имат продълговата форма и са покрити с тънки власинки. Семената имат характерния анасонов аромат и сладникав вкус.

Произход

Анасонът произхожда вероятно от източното Средиземноморие, днес се култивира най-вече в Югоизточна Европа, Средиземноморието, близкия Изток и Индия.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.


  • Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) of the European Medicines Agency (EMA)
    (Комитет по растителни лекарствени продукти на eвропейската агенция по лекарствата)
  • European Scientific Cooperative on Phytotherapy (ESCOP)
    (Европейска научна кооперация по фитотерапия)
  • Kommission E - Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM)
    (Комисия E- научна комисия за изследване на билкови лечебни средства на германския федерален институт за лекарства и медицински продукти)