Бабини зъби (herba tribulus terrestris)

Приложение в народната медицина

В народната медицина бабините зъби са изпитано средство при импотентност, стерилитет и хипертрофия на простата. Билката има добро диуретично действие при камъни и пясък в бъбреците и пикочния мехур. Повишава киселинността на стомашния сок.

Доказано действие

Билката действа като афродизиак и усилва потентността, както показват начални експерименти в контролирана среда*. Въпреки разпространеното вярване, няма доказателства, че билката бабини зъби покачва нивата на тестостерона**.

Начин на приготвяне

1 ч. л. от билката се вари в 200 мл. кипяща вода за 5 мин. и се прецежда. Препоръчително е да се приема 3 пъти дневно по 60 мл.

Активни вещества

Съдържанието на веществата в бабините зъби се различава силно в зависимост от региона на отглеждане. Например веществото фурастанол сапонин е открито само в проби от България. Едно от веществата с най-голяма концентрация в билката е протодиосцинът.

За растението

Бабините зъби (Tribulus Terrestris L) е едногодишно тревисто растение. От един корен излизат множество пълзящи стъбла, които достигат дължина до 80 см.  Цъфти през юли, август и септември с малки жълти цветчета. Използва се надземната част на растението, която се събира по време на цъфтежа.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.


*Gauthaman: Sexual effects of puncturevine (Tribulus terrestris) extract (protodioscin): an evaluation using a rat model. In: J. Altern. Complement Med. 9(2), 2003, p. 257–265.

**Neychev VK, Mitev: Journal of Ethnopharmacology. VI (2005), 101 (1–3): p 319–23.