Бъз цветове (flores sambuci)

Приложение в народната медицина

Цветовете от бъз имат тонизиращо действие и предизвикват изпотяване при висока температура и настинка. Отвара от бъз се препоръчва при възпаление на горните дихателни пътища, кашлица и при пресипнал глас. Освен това се смята, че подобрява обмяната на веществата и спомага за поддържането на нормално тегло. В народната медицина се прилага още като помощно средство при лечение на подагра, инфекции на пикочните пътища и бъбречни заболявания, хипертония, импотентност, запек и анемия.

Доказано действие

Общо укрепващо действие при настинка, предизвиква изпотяване, поради което се препоръчва при температура (HMPC; ESCOP; Kommission E).

Начин на приготвяне

2 ч. л. цветове от бъз се запарват с 250 мл. вряла вода. Отварата кисне в продължение на 15-30 минути, след което се прецежда. Препоръчително е да се консумира 2-3 пъти дневно.

Активни вещества

Цветовете от бъз съдържат флавоноиди с високо антиоксидантно действие. Препоръчва се при Helicobacter pylori, тъй като предпазва стомашната обвивка от бактерията.

За растението

Бъзът е многогодишно растение, което се среща както под формата на дърво, така и на храст и достига височина до 10 метра. Цветовете се берат по време на цъфтежа между май и юни. Бъзът се среща в цяла Европа, както в Западна и Средна Азия, Северна Африка и Северна Америка. Билката идва предимно от Балканския полуостров и се събира от  диворастящи дървета.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.


  • Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) of the European Medicines Agency (EMA)
    (Комитет по растителни лекарствени продукти на eвропейската агенция по лекарствата)
  • European Scientific Cooperative on Phytotherapy (ESCOP)
    (Европейска научна кооперация по фитотерапия)
  • Kommission E - Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM)
    (Комисия E- научна комисия за изследване на билкови лечебни средства на германския федерален институт за лекарства и медицински продукти)