Билкови ритуали за свободно дишане

Билкови ритуали за свободно дишане

Във всеки един момент дробовете ни работят усърдно, за да транспортират кислород в кръвта и да я пречистят от натрупалия се въглероден диоксид. От съществено значение е грижата, която полагаме, за да усленим този процес и да намалим неблагоприятните влияния от външната среда (мръсен градски въздух, сезонни алергии, спаднал имунитет и подобни). В това отношение билките могат да бъдат страхотни съюзници. Дори да не живеете в голям град, добра идея е да използвате поддържащи ритуали и да изградите домашната аптека с растителни продукти и билки, които да засилват имунитета и подобряват дишането.

6 ритуала за подпомагане на дихателната система

1. Билков чай

Пиенето на чай всеки ден е прекрасен и прост начин освен за затопляне и за хидратиране на тялото. С чаша чай едновременно получавате предимствата на подхранващите билки, както и възможност за отдих, докато билките извършат своята лечебна магия. Нашите билкови комбинации по рецепти на народния лечител Петър Димков Бронхоалин и Астмалин са специално разработени освен за лечение и за поддържане здравето на дихателната система.

2. Билкови инхалации

Един от любимите ни ритуали за сгряване и прочистване на дихателните пътища е инхалацията с билки. За целта препоръчваме следните ароматни и лечебни билки: мащерка, мента, розмарин и лавандула. Изберете една или няколко от тях, залейте ги с гореща вода и се опитайте 10-15 мин. да вдишвате от парата. За по-силен ефект сложете кърпа над главата си, затворете очи и се опитайте да вдишвате дълбоко.

3. Евкалипов душ

Евкалиптът е билка, известна с отпускащия си и освобождаващ дихателните пътища ефект. Можете да извлечете билковата полза като го закачите под душа си. Парата от топлата вода помага за активиране и освобождаване на маслените съединения във въздуха, което Ви позволява да вдишвате освежаващия и лечебен аромат.

Полезни съвети: Ползвайте пресен евкалипт. Ако нямате евкалиптово дръвче под ръка, билката често се намира в цветарниците и супермаркетите. При завързване, поставете евкалиптовия букет така, че да не е директно под водната струя. Сменяйте букета на всеки 3 седмици или когато спрете да усещате аромата му.

4. Етерични масла

Ароматерапията може освен да помогне и да освежи дома или работното Ви място. За целта препоръчваме следните ароматни и лечебни етерични масла: евкалиптово, ментово, борово както и масла от липа и лавандула. Ако нямате дифузер, тенджера с вода и разтворени етерични масла поставена за известно време до Вас би свършила прекрасна работа. Освен на физическо ниво, дифузията на етерични масла действа благоприятно и на на емоционалното състояние.

5. Промивки на носа

Изплакването на носните кухини с леко подсолена топла вода с помощта на специален съд е древна аюрведическа практика за измиване на дразнители и отпушване. Тази практика е също чудесна и за хидратиране на лигавиците на носа, което е много полезно през сухите и студени зимни месеци.

6. Билков компрес

Стар метод, често използван от бабите е компресът на гърдите, който затопля, лекува и отпушва дихателните пътища. Мащерка, мента, розмарин, бъз, бор и лавандула са билки, които доказано помагат при простуди и затова често се използват и под формата на билкови компреси. Препоръчваме да накиснете чиста кърпа в предварително приготвена билкова отвара като компресът е хубаво е топъл, но не горещ! Оставете компреса върху гърдите за поне 10 минути като след охлаждане го смените с нов и повторите още 2-3 пъти.