Блатен тъжник (herba ulmariae)

Приложение в народната медицина

Блатният тъжник е ефикасно средство при настинка и простуда. Високо ценено е неговото действие и при ревматизъм, подагра и болки в ставите. Освен това помага при задържане на течности (асцит) и други отоци, плеврит и пясък в бъбреците.

Действие

HMPC определя блатния тъжник като средство на традиционната медицина. ESCOP и Kommission E препоръчват използването му при настинки за стимулиране на имунитета и подсилване на оздравителния процес.

Начин на приготвяне

2 с. л. блатен тъжник се запарват с 400 мл. кипяща вода и се оставят да престоят 60 мин., след което отварата се прецежда. Препоръчително е да се приема 3 пъти дневно по 100 мл. преди хранене.

Внимание

Не се препоръчва при свръхчувствителни към силикати (например Аспирин). Няма изследвания на действието при бременни и кърмещи.

Препоръчани комбинации

Липа, Бъз цвят, Лайка.

Активни вещества

Блатният тъжник съдържа прости фенолни гликозиди, флавоноиди и танини.

За растението

Блатният тъжник е многогодишно тревисто растение чиито стъблата достигат височина от 50 до 150 см. Цъфти през юли и август, когато се и събира. Използва се цялата надземната част на растението.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.


  • Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) of the European Medicines Agency (EMA)
    (Комитет по растителни лекарствени продукти на eвропейската агенция по лекарствата)
  • European Scientific Cooperative on Phytotherapy (ESCOP)
    (Европейска научна кооперация по фитотерапия)
  • Kommission E - Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM)
    (Комисия E- научна комисия за изследване на билкови лечебни средства на германския федерален институт за лекарства и медицински продукти)