Чао, мъчителна кашлица

Чао, мъчителна кашлица

През есента и зимата много хора са измъчвани от настинки. Особено неприятен симптом е кашлицата, тъй като се отразява на цялото тяло. При всички случаи препоръчваме да лекувате кашлицата, за да не стане хронична и да не доведе до вторични заболявания.

Важно средство за облекчаване на кашлицата е да се приемат много течности. С помощта на избрани билки може да се подпомогне възстановяването, като се освободят бронхите от заседналите секрети или се успокои раздразнената кашлица с помощта на слузни вещества. В зависимост от вида на кашлицата се използват различни билки. В тази статия ще ви покажа две изпитани рецепти: чай за отхрачване и смес за дразнеща кашлица. А изпитана рецепта за изчистване на бронхите е комбинацията по Петър Димков Бронхоалин.

Съставки на чай Бронхоалин:

Великденче
Подбел
Бъз
Борови връхчета
Слез
Полски хвощ
Гръцка коприва
Ирландски мъх
Сладък корен
Широколист живовляк

Чай за суха кашлица

Вторият етап на бронхиалната инфекция обикновено се характеризира със суха, дразнеща кашлица. Това може да бъде много мъчително, особено защото нарушава съня. Лигавиците са изсушени и трябва да се възстановят от възпалението. Можете също така да им помогнете, като пиете редовно течности. Следната смес успокоява горните дихателни пътища, тъй като използваните билки са богати на слузни вещества:

Съставки:

1 ч.л. живовляк
1 ч.л. слез
2 ч.л. медицинска ружа

Залейте сместа с 250 мл студена вода и я оставете да кисне в продължение на два часа. Пийте на малки глътки през целия ден, за да поддържате лигавиците овлажнени. Чаят може да се затопли леко, но никога не трябва да се вари, тъй като в противен случай нишестето от корена на медицинската ружа се утаява и се образува гелообразна маса.

Смес за отхрачващ чай

В началото на настинката горните дихателни пътища обикновено са силно запушени, което може значително да затрудни дишането. С чаени настойки от някои билки можете да втечните секрета, така че той да бъде по-лесно отстранен от ресничките на бронхиалната лигавица. Съветвам ви да използвате отхрачващи чайове през деня, но не и вечер, тъй като в противен случай секретите ще се натрупват, когато си легнете, и ще нарушават съня ви с пристъпи на кашлица.

Съставки:

Листа от мащерка
Цветове на иглика
Цветове от лопен
Цветове от лайка

Чаена смес от тези билки може ефективно да облекчи мъчителните симптоми на кашлицата. Тези лечебни билки помагат за възстановяването. Пийте по една чаша от този чай три-четири пъти дневно:

Сложете една чаена лъжичка от сместа в чаша и добавете една чаена лъжичка прясно счукан плод копър.
Залейте с около 200 мл гореща вода.
Покрийте и оставете да кисне в продължение на десет минути.
След това прецедете през сито и се наслаждавайте на топлината на чая, за да отпуснете дихателните пътища.

Чайовете за кашлица могат да се пият и в допълнение към лекарствата, тъй като подпомагат техния ефект.

Кой чай за кашлица ви е помогнал най-добре? Откривали ли сте други смеси за себе си? Тогава не се колебайте да ги споделите с нас в коментар по-долу!