Чао, настинки. Здравей, целогодишно здраве!

Чао, настинки. Здравей, целогодишно здраве!

През студените месеци настинките са често срещано явление. Симтомите: първо се чувстваме малко уморени, после гърлото ни започва да ни приболва, а през нощта често не можем да спим добре заради кашлица, температура и/или запушен нос. До болка познато нали? Няма съмнение, че когато сме наистина болни не можем да си спестим разходката до личния лекар. Но при леки настинки с кашлица, хрема и болки в гърлото домашните средства за укрепване на организма също могат да свършат чудесна работа.

Ние от Билкови продукти Алин сме синтезирали 9 съвета които могат да помогнат при настинка и дори са полезни като вид превенция.

1.Чай от шипка при настинка с кашлица

Шипката е билка, богата на витамин С и известна с имуностимулиращо си действие. Поради тази причина чаят от шипки винаги е бил смятан за ефикасно средство при простуда. Препоръчваме да подсладите шипковия чай с малко мед, за по-добър ефект при дразнеща кашлица.

2. Парна баня с лайка при запушен нос

Цветовете на лайката имат противовъзпалително и отхрачващо действие и са особено полезни, когато се използват като парна баня при запушен нос. За целта залейте 3 с.л. лайка или пакетчета чай с 1 литър вода и вдишвайте парата в продължение на 10-15 минути.

3. Гаргара с чай от градински чай срещу възпалено гърло

Градинският чай е изпитано домашно средство за лечение на възпалено гърло, тъй като има противовъзпалително и дезинфекциращо действие. Сварете една чаша градински чай и го оставете да се кисне покрит в продължение на 10 минути. Изчакайте чая на изстине до достигане на стайна температура и гаргарете 2-3 дневно..

4. Билкови инхалации 

Инхалациите имат благоприятен ефект при настинка, тъй като парата овлажнява дихателните пътища и спомага отпушването им. Вдишването позволява на активните съставки в чая да се абсорбират от организма и да успокоят възпалените лигавици. Чайовете от мента, мащерка, градински чай и невен имат отхрачващо действие. Черният и зеленият чай помагат срещу умората и изтощението.

5. Потенето като лек

Лечението с потене помага на тялото да се пребори с микробите. Билковата смес от липов цвят, лайка и бъз е особено подходяща за тази цел, тъй като има потогонно действие. Препоръчваме ви да подсладите билковата смес или чаят с мед, да изпиете две-три чаши и се сгушите под топлите завивки.

6. Чай от живовляк при кашлица

Кашлицата не бива да се потиска, тъй като тя помага да се изхвърли натрупаната слуз от дихателните пътища. За целта препоръчваме чай от живовляк или някоя от нашите билкови комбинации за свободно дишане (виж Бронхоалин и Астмалин). Можете също така да си приготвите домашен сироп за кашлица от живовляк (виж рецепта).

7. Прием на течности

Още нашата прабаба е знаела, че чаят помага при настинка. Сгряващите билкови чайове са особено полезни. Пиенето на достатъчно течности също помага за втечняване на слузта в лигавицата, синусите и бронхите. Това улеснява прочистването на дихателните пътища и освобождаването от микроби.

8. Почивка

Както се казва: сънят е най-доброто лекарство. Особено когато сте настинали, достатъчният сън може да бъде буквално лечебен! Във връзка с това можете да изпробвате нашия вечерен чай, който успокоява организма и го подготвя за сън.

9. Чист въздух

Дори и да искате да се скриете, когато сте настинали, не бива да се лишавате от свеж въздух. Редовно проветрявайте стаите, тъй като бактериите и вирусите се чувстват особено добре в затоплени помещения. Ако сте настинали, но нямате температура, можете дори да направите кратка разходка на чист въздух.

 

Природата е най-добрият ни здравен съюзник. Особено ако е толкова полезно, колкото чаша чай или приятна парна баня. Предлагаме Ви да изпробвате нашите съвети дори ако се чувствате добре и да наблюдавате положителният ефект върху тялото си!