Домашен мехлем от глухарче

Домашен мехлем от глухарче

През пролетта, заедно с изгрева на жаркото слънце, глухарчето разцъфтява и ни дарява с многобройните си лечебни свойства. Освен това се твърди, че изчиства съзнанието и създава чувство за задоволство и самоуважение. Можете лесно да се възползвате от тези положителни свойства, като приготвите домашен мехлем от глухарче, който също е идеален за грижа за суха, стресирана и напукана кожа. Помага и при болки в ставите и мускулите.

Олио от глухарче като основа

За мехлема ви трябват само цветове от глухарче, растително масло и пчелен восък. Първо се прави маслен екстракт от цветовете, който след това се смесва с пчеления восък, за да стане мехлем. Това е лесно като детска игра, точната рецепта ще откриете малко по-надолу.

Първо съберете няколко цветчета от глухарче, за предпочитане в топла сутрин, когато са разцъфтели и слънцето вече е изсушило сутрешната роса. За предпочитане са дивите ливади, които не са засети и не се посещават от собствениците на кучета. Също така имайте предвид, че цветята са важен източник на храна за пчелите, така че не трябва да се берат повече от една трета от цветовете на едно място.

Тъй като цветовете съдържат много влага, те трябва да бъдат изсушени, преди да приготвите масления екстракт. Това става много бързо в слънчев ден, просто ги разстелете върху хартия за печене и ги оставете на сенчесто и проветриво място. По този начин вие също така позволявате на малките насекоми да избягат от вашите цветове, преди да ги обработите допълнително. Ако искате да съкратите процеса, можете също да използвате фурната, загрята на около 40 градуса.

След като изсушите цветовете, поставете ги в чаша и я напълнете с бистро растително олио по ваш избор. Препоръчваме слънчогледово, но можете да използвате и зехтин, сусамово или бадемово олио например. Цветовете трябва да бъдат напълно покрити.

НАЧИНИ ЗА ИЗВЛИЧАНЕ НА АКТИВНИТЕ СЪСТАВКИ

Бавен метод

По-дългият вариант за производство на този маслен екстракт отнема между четири и шест седмици. Затварящите се буркани с метална рамка са особено подходящи за тази цел. Ето как става:

 1. С помощта на дървена или стъклена бъркалка внимателно смесете олиото и цветовете, за да сте сигурни, че всички въздушни мехурчета са изчезнали.
 2. Затворете буркана и съхранявайте на сенчесто, но топло място. Олиото никога не трябва да се загрява на повече от 40 градуса, в противен случай някои от ценните съставки ще се загубят.
 3. Проверявайте най-късно през ден дали във вътрешността на капака се е образувал конденз; трябва внимателно да се отстрани с кърпа. След това разклатете запечатаният буркан внимателно. така ще избегнете образуването на плесен и ще ускорите отделянето на активните съставки. Тази стъпка е от решаващо значение, тъй като, ако се образува мухъл, съдържанието за съжаление вече не може да се използва.
 4. След четири до шест седмици извлекът ще бъде готов за по-нататъшна обработка.

Бърз метод

По-бързо става с горещ извлек като така избягвате риска от образуване на плесен:

 1. Поставете чашата с билките и олиото в тенджера. Налейте в нея около три сантиметра вода.
 2. Загрейте до 80-90 градуса и оставете да престои на печката за около час.
 3. Оставете да се охлади, запечатайте и поставете на топло, сенчесто място за още два до четири дни.

След като екстрактът ви узрее, можете да го прецедите. Най-лесният начин да направите това е с фуния, която покривате с фина кърпа. Изсипете олиото и цветовете като ги оставите да се изцедят бавно, което може да отнеме половин час или дори малко повече.

За съхранение поставете олиото в тъмни бутилки с етикет. Що се отнася до срока на годност, можете да използвате този на олиото като ориентир.

Получаваното по този начин масло от глухарче е подходящо за масажно масло срещу напрежение и спазми или като основа за домашен мехлем. А ето как се прави той.

МЕХЛЕМ ОТ ГЛУХАРЧЕ

След като направите олиото, мехлемът е готов за употреба. Нуждаете се от:

 • 100 мл. олио от глухарче
 • 12-15 гр. пчелен восък
 • малки бурканчета или кутийки за крем

Начин на приготвяне:

 1. Изсипете маслото и 12 гр. восък в чаша и внимателно загрейте на водна баня на умерен огън.
 2. Когато восъкът се разтопи, разбъркайте с дървена или стъклена бъркалка.
 3. Сложете няколко капки да се охладят и проверете дали консистенцията е такава, каквато искате. Ако мехлемът все още не е достатъчно гъст, добавете още малко восък или, обратно, добавете малко олио и тествайте наново.

Когато сте доволни от консистенцията, изсипете директно в дезинфекцираните буркани, оставете сместа да се охлади и втвърди.

Етикетирайте съдовете и напишете, кога сте ги направили мехлемите.

Съвет: Вашият мехлем ще бъде по-кремообразен, ако замените половината восък с трикратно количество ланолин. В тази рецепта това би било 6-7 гр. пчелен восък и 18-21 гр. ланолин.

Съхраняван на хладно и тъмно място, този мехлем може да се използва няколко месеца и е идеален подарък за хора с проблеми с кожата или ставите.