Домашна лавандулова вода – ползи, рецепта и приложения

Домашна лавандулова вода – ползи, рецепта и приложения

Ползи

Лавандуловата вода е съставка в много козметични продукти, както заради нейните многобройни полезни качества, така и заради приятния, уникален аромат, който притежава. Тя е натурален антиоксидант, който предпазва и поддържа кожата здрава. Известна е също със своите антибактериални свойства. Доказано, че действа благоприятно на всеки тип кожа и дори помага за отстраняването на акне и бръчки. Освен това българската лавандула, сама по себе си е световно призната, заради благоприятните условия, в които расте - още една причина да запретнеш ръкави и да си направиш домашна лавандулова вода.

Начин на приготвяне

За целта можеш да използваш както пресни, така и сушени лавандулови цветове. Препоръчваме ти да приготвяш по-малки количества за непосредтсвена употреба, за да можеш да се възползваш напълно от полезните свойства на билката. Самото приготвяне е лесно, бързо и приятно, следвай стъпките по-долу и ще сдобиеш с лековития и успокояващ еликсир:

  1. В не-метален съд, залей 2 с.л. пресни или изсушени лавандулови цветове с 100 мл. вряла дестилирана вода.;
  2. Покрий съда и го остави на стайна температура за една нощ или поне докато изстине.;
  3. Прецеди водата от билката.;
  4. Прелей водата в чиста стъклена бутилка (в идеалния случай - тъмна на цвят).;
  5. След употреба, дръж лавандуловата вода на хладно място, препоръчително в хладилника.;
  6. Съхранявай до 2 месеца, след това направи нова.

Приложения

1. За кожата: хидратира, успокоява и помага при зачервяване и акне 

Използвай лавандуловата вода 2 пъти дневно като тонер (т.е. използвай спрей шише или нанеси върху памучен тампон и след това върху лицето) след изминаване. Лавандуловата вода притежава антисептични, антибактериални и противовъзпалителни свойства и осигурява допълнителна хидратация. Доказано е, че помага при зачервяване, акне и раздразнена кожа.

2. Против бръчки: водна баня

Освен гореспоменатите свойства, лавандуловата вода е пълна с антиоксиданти, които ни предпазват от свободните радикали и са частично отговорни за бръчките и фините линии. Затова препоръчваме веднъж седмично си правиш домашно спа с лавандулова водна пара като в съд с гореща вода добавиш 1-2 с.л. от наситената лавандулова вода и останеш за около 5 мин над нея, за да може лицето ти да си поеме от лечебните свойства на билката.

3. След слънце

С 1-2 капки студена лавандулова вода от хладилника, изгорялата от слънцето кожа ще се почувства като нова. Освен това лавандулата ще облекчи болката и ще даде необходимата нежна хидратация.

4. За здрава коса

След измиване на косата, препоръчваме изплакване с лавандулова вода. Това ще я направи гладка и блестяща и ще възстанови скалпа. Особено добро действие има при сух, чувствителен скалп, склонен към раздразнение.

5. За мъжете: след бръснене

Вместо да нанасяш афтършейв на основата на агресивни алкохолни съединения, просто нанеси с тампон или впръскай  лавандулова вода, която ще освежи и тонизира кожата ти.

6. Срещу насекоми

Лавандуловата вода може да се ползва както превантивно като домашен спрей срещу насекоми, така след ухапване, защото облекчава сърбежа и болката.