Еньовче (herba galii)

Приложение в народната медицина

Еньовчето има диуретично действие, което се свързва с наличието на силициева киселина, както и на някои багрила, което  обяснява и лекото му антибактериално действие. Използва се при стомашно-чревни заболявания, прочиства бъбреците, черния дроб, панкреаса и далака. Действа пикочогонно и спазмолитично. Народната медицина му приписва успокояващи свойства, поради което се използва при терапия на депресии и се смята, че намалява нервното напрежение.

Начин на приготвяне

2 с. л. еньовче се запарват в 500 мл. вряла вода. Отварата се оставя  да кисне 1 час, след което се прецежда. Препоръчително е да се приема по 100 мл. 4 пъти дневно преди хранене.

Внимание

До момента няма достатъчно данни за прием на еньовче от бременни и деца под 12 години, поради което не се препоръчва.

Активни вещества

Еньовчето има високо съдържание на флавоноиди (около 2%), сапонини, танини, червено багрило и витамин С.

За растението

Еньовчето е едногодишно тревисто растение, достигащо височина до около 1 м. Има иглоподобни листа и цъфти в периода между май и септември със златножълти цветове, за разлика от останалите видове от същото семейство Galium. Билката е разпространена в цялата страна и се среща на височина до около 1000 м надморско равнище.

Съхранение

В затворена опаковка при стайна температура в сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина. Съхранявайте на места недостъпни за деца.